Dostupni linkovi

Sarajevo: Milionska oštećenja ZOI 84, tužbe zbog kršenja ugovora


Kenan Manigoda, direktor ZOI 84.

"Javna ustanova ZOI 84. u proteklom periodu oštećena je za milione KM (konvertibilnih maraka), najviše malverzacija napravljeno je u vezi sa ski kartama, nestalo je i tri i pol tone lož ulja, a cijene za iznajmljivanje Zetre varirale su u zavisnosti ko iznajmljuje dvoranu", saopćeno je na konferenciji za medije koja je u Sarajevu održana pod naslovom "Kako milion maraka umjesto u kasi preduzeća, završi na drugom mjestu".

"U jednoj skijaškoj sezoni koja traje četiri mjeseca slovom i brojem nestane 5.067 karata. Legalizacija ove priče je bila Uprava za indirektno oporezivanje, koja je završila svoj rad u preduzeću ZOI 84. Ustanovljeno je da je izdato, a nije prihodovano 5.067 karata, što stvara milionsku štetu preduzeća, a mislim da je vrijeme da neko odgovara za to", rekao je Kenan Magoda, direktor kantonalnog javnog preduzeća ZOI 84.

Skijališta Bjelašnica i Igman trebali bi biti najprofitniji dio sarajevskog preduzeća ZOI 84., no kako je saopćeno na konferenciji, to nije tako.

"Nema logike da SKI centar Jahorina ima prihode preko sedam miliona maraka, Trebevićka žičara 1.200.000 KM, a Bjelašnica i Igman 1.600 000 KM. Ne znamo koje su to karte, tih 5.067 - mogu biti sve sezonske karte, po maksimalnoj cijeni 700 KM, pa zamislite 5.000 karata od 700 KM", navodi on.

Osim toga, naveo je Magoda, uočeno je nezakonito zaključivanje ugovora na određeno vrijeme. Rekao je da je za sanacija stadiona za brzo klizanje utrošeno dva i pol miliona maraka a da nisu imali koristi od toga. Ranije je javnost obavještena da je nestalo dva i pol tona nafte, a sada je uočen i nestanak tri i pol tone lož ulja.

„Ustanovljeno je da je pored onih dvije i po tone nafte o kojim sam govorio, nestalo i tri i po tone lož ulja - sav produkt ovoga što pričam što firma nije prihodovala, biće kazna preko 50 hiljada KM od UIO", rekao je dirktor JU ZOI 84.

Cijena iznajmljivanja dvorane Zetra varirala je od 2.000 KM do 20.000 KM, kaže Magoda, u zavisnosti od onoga ko je iznajmljuje.

„Konkretno zadnji skup Stranke demokratske akcije (SDA) imao je ugovor od 2.000 KM, nardeni skup ili naredna manifestacija je koštala 20. 000 KM, mislim da je bila riječ o sveučilištu“, naveo je Magoda.

Zbog svega toga, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) ovo preduzeće kazniće sa 50 hiljada KM (konvertibilnih maraka). Zbog kršenja ugovora o radu 88. uposlenika tužilo je ZOI 84.

Sve nepravilnosti direktor ZOI 84. prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije BiH. "Očekujem sada da istražni organi rade svoj posao", poručio je Magoda.

XS
SM
MD
LG