Dostupni linkovi

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Aktivnije pristupiti prestrukturiranju rudnika


Rudari u rudniku, BiH, fotoarhiv
Rudari u rudniku, BiH, fotoarhiv

Nakon što su razmotrili informaciju o stanju u rudnicima uglja koji posluju u koncernu s kompanijom Elektroprivreda BiH, a odnosi se na period 2009-2017. godina, zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH su na sjednici zadužili Vladu Federacije BiH da aktivnije pristupi prestrukturiranju elektroenergetskog sektora i navedenih rudnika, uključujući postojeću organizaciju koncerna, prenosi Fena.

Cilj je da dugoročni poslovni planovi i razvoj rudnika budu u vezi s potrebama termoelektrana, ostale industrije i potreba tržišta.

Federalna vlada treba jednom godišnje da izvijesti o svemu tome Parlament, zaključeno je također.

Narednim zaključkom je Elektroprivreda BiH zadužena da analizira sposobnosti za dugoročno održivo poslovanje svakog od navedenih rudnika uvažavajući tržište i tehno-ekonomsku opravdanost održivosti eksploatacije uglja u pojedinim rudničkim pogonima (ekonomsko-finansijsku, tehničko-tehnološku, socijalnu i sigurnosnu) i na temelju toga predloži donošenje potrebnih odluka o dinamici zatvaranja neodrživih pogona, kao i pokretanje kapitalnih ulaganja za nove kapacitete i nastavak planiranih investicijskih ulaganja.

Analizu sposobnosti za dugoročno održivo poslovanje treba završiti najkasnije do 31. decembra ove godine. Uz prijedlog za zatvaranje neodrživih rudarskih pogona, treba planirati zbrinjavanje radnika iz tih pogona i premještanje u druge, uplatu za PIO i penzionisanje te otpremine, zaključio je također Predstavnički dom većinom glasova.

Narednim zaključkom su Vlada Federacije BiH, preduzeće Elektroprivreda BiH i uprave rudnika zaduženi da sagledaju mogućnost korekcije cijene uglja prema rudnicima, formirane od Elektroprivrede BiH.

Posljednjim zaključkom ove tačke dnevnog reda su socijalni partneri pozvani na započinjanje pregovora i proces usuglašavanja novog kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva budući da aktuelni ugovor prestaje važiti s današnjim danom.

XS
SM
MD
LG