Dostupni linkovi

Dogovor zeničkih rudara i Elektroprivrede BiH, slijedi deblokada računa


Rudari
Rudari

Deblokada računa zeničkom rudniku trebala bi biti danas, najkasnije sutra ujutro, potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudnicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Rezultat je to sastanka direktora Elektroprivrede BiH Bajazita Jašarevića i direktora Rudnika mrkog uglja Nevzeta Vrškića. Dogovor je postignut tako da će Elektroprivreda za zenički rudnik uplatiti određeni iznos Poreznoj upravi Federacije BiH, kako bi bio deblokiran račun.

„To znači da se vrši transakcija novca prema rudnicima mrkog uglja Breza i Zenica, odnosno u cilju deblokade računa i jednog i drugog rudnika. Ta aktivnost će biti završena ako ne danas do kraja dana onda sutra početkom dana. Na taj način principom automatizma otvara se mogućnost primjene kolektivnog ugovora u rudnicima Breza i Zenica“, rekao je Husić za RSE.

Husić je dodao da je na taj način ispunjeno ono zbog čega su i protestovali u utorak. Međutim, Husić nam nije potvrdio da li su rudari koji su svoje nezadovoljstvo odlučili iskazati silaskom u jame i štrajkom glađu sva tri zenička pogona, prekinuli štrajk i izašli iz jama. Zbog iscrpljenosti je osam rudara tražilo ljekarsku pomoć.

Nezadovoljstvo rudara kulminiralo je prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune u dva rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

Rudari u Sarajevu poručuju: 'Ne budite rudarski gnjev'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

XS
SM
MD
LG