Dostupni linkovi

Tadžici nezadovoljni zbog skupog kičastog francuskog parka


Tematski park ima 30 metara visoku repliku Ajfelovog tornja
Tematski park ima 30 metara visoku repliku Ajfelovog tornja

Tadžikistan je zvanično otvorio novi francuski tematski park u gradu Kulobu na jugu zemlje, ali nisu svi srećni zbog toga. Projekat vredan četiri miliona dolara pokrenuo je debatu o prioritetima vlasti.

Skupi novi park na jugu Tadžikistana – poznat kao Francuska ulica s kopijom Ajfelovog tornja – izazvao je pomešana osećanja u zemlji koja ima veliku nezaposlenost i koja je zavisna od doznaka rođaka koji rade u Rusiji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tadžikistanski zvaničnici otvorili su četiri miliona dolara vredan francuski tematski park u gradu Kulobu u okviru obeležavanja Dana nezavisnosti.

"Podržavam projekte za rekreaciju u gradu, ali je taj novac mogao biti potrošen za izgradnju fabrike ili na neki drugi projekat za kreiranje radnih mesta", rekao je lokalni stanovnik Hudoidod Islom.

Francuska ulica ima bofl repliku Ajfelovog tornja visoku 30 metara, kao i minijaturnu verziju staklene piramide iz muzeja Luvr.

U njoj se takođe nalazi nekoliko kuća u "francuskom stilu" koje bi trebalo da se koriste za prodavnice i restorane.

Među replikama pariskih znamenitosti, park u Kulobu ima i čuvene britanske telefonske govornice, što je Francuskoj ulici dodalo crvenu boju.

Tematski park je izazvao pomešana osećanja lokalnog stanovnika.
Tematski park je izazvao pomešana osećanja lokalnog stanovnika.

"Kao i većina ljudi u Kulobu, ja nemam sredstva da putujem i verovatno nikada neću videti Pariz", rekla je Mižgona Rasulzoda, mlada stanovnica Kuloba koji ima oko 100.000 žitelja. "Srećna sam što ovaj park postoji u mom gradu"

"To je nešto novo, nešto drugačije. Meni je to kao san", dodala je ona.

Francuska ulica zauzima skoro jedan hektar ili petinu centralnog gradskog Parka za kulturu i rekreaciju koji je napravljen 1936. godine.

Proslave Dana nezavisnosti

Park je prvobitno nazvan po Lenjinu, ali su gradske vlasti zvanično promenile ime 2014.

Francuska ulica je zvanično otvorena 11. septembra u okviru obeležavanja tadžikistanskog Dana nezavisnost koji je bio dva dana ranije.

Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon je posetio Kulob zbog ceremonije otvaranja Francuske ulice i drugih događaja.

Prema jednom stanovniku Kuloba, proslava Dana nezavisnosti s francuskim tematskim parkom nema puno smisla, posebno pošto grad star 2.700 godina ima mnoga istorijska mesta kojima je potrebna rekonstrukcija.

Dok Tadžikistan pokušava da promoviše turizam kao izvor preko potrebnog prihoda u siromašnoj zemlji, lokalni novinar Ahmad Ibrohim sumnja da je Francuska ulica odgovor.

On nije previše uveren da će strani turisti doći u Kulob da vide repliku Ajfelovog tornja.

"Tadžici imaju svoju bogatu istoriju", rekao je Ibrohim. "Ako je vlastima bio potreban model ikoničnog mesta za gradsku atrakciju, mogli su napraviti repliku naših istorijskih mesta, kao što je drevni hram Oksus ili tvrđava Hulbuk".

Izgradnja Francuske ulice počela je u maju uz investiciju državne Tadžikistanske aluminijumske kompanije (TALCO), najvećeg industrijskog preduzeća u zemlji.

XS
SM
MD
LG