Dostupni linkovi

Radnici Hrvatske pošte Mostar održali štrajk upozorenja


Pedesetak radnika Hrvatske pošte (HP) Mostar okupilo se u jutros ispred ulaza u glavnu poslovnicu u Mostaru, održavši na taj način štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata radnika HP Mostar, Tomislav Erić izjavio je novinarima da su mala primanja osnovni razlog što su se radnici okupili.

"Osnovni razlog je mala plaća, koja je ista već godinama. Oni su (Uprava, op. redakcije) juče objavili kako je u nas plaća 1100 maraka (oko 550 €) i tako nešto. Evo vam, za 2018. godinu, moja plaća, sa 26 godina staža je 10 374 marka, godišnja neto plaća, pa vi podijelite to sa 12, pa eto koliko to dođe", izjavio je Erić.

Predstavnici radnika su kao razlog štrajka upozorenja i okupljanja naveli 'pritisak i mobing' na mnogim radnim mjestima. Tvrde da su im u Upravi rekli da o tome ne znaju ništa, kada su im taj prijedlog iznijeli.

Predsjednik Sindikata radnika HP Mostar, Erić ustvrdio je da je juče tokom cijelog dana trajao pritisak na članove sindikata da ne izlaze na ulicu.

"Evo, pola nas fali radi toga. Ljudi su mene zvali, kontaktirali, ne smiju izaći", rekao je on.

Juče tokom cijelog dana trajao je pritisak na članove sindikata da ne izlaze na ulicu: Tomislav Erić, predsjednik Sindikata radnika HP Mostar
Juče tokom cijelog dana trajao je pritisak na članove sindikata da ne izlaze na ulicu: Tomislav Erić, predsjednik Sindikata radnika HP Mostar

Istakli su i kako rade u izuzetno teškim uslovima, sa dotrajalom opremom, a nedostaje i radnika.

"Ja već 20 godina radim tu. Broj djelatnika je isti. S tim da se sad brza pošta uvela. Pet puta se povećao posao. Niko ne dolazi. Odem na godišnji, zove mene, 'ajde dođi na posao'. Šta je to? Čisti mobing", rekao je radnik Miroslav Raspudić.

Radnici HP Mostar upozoravaju i da je u Centru za preradu pošiljki dvadeset godina isti broj radnika, a zbog uvođenja brze pošte višestruko je povećan obim posla.

Iz uprave HP-a Mostar je saopšteno juče da se sve naknade i troškovi radnicima isplaćuju, te da su plate rasle. Također, u saopštenju ističu da zahtjeve radnika za povećanje plata od 20 do 30 posto nije moguće ispuniti.

XS
SM
MD
LG