Dostupni linkovi

Ukrajinski režiser će se zalagati za oslobađanje i drugih zatvorenika


Ukrajinski režiser Oleg Stencov tokom razgovora sa novinarima
Ukrajinski režiser Oleg Stencov tokom razgovora sa novinarima

Pet godina nakon što je uhapšen na Krimu i tri dana nakon oslobađanja u sklopu razmjene zatvorenika između Ukrajine i Rusije, režiser Oleg Stencov kaže da su njegovi planovi jednostavni. "Radit ću dvije najbolje stvari na svijetu: snimati filmove i živjeti", rekao je Stencov novinarima u Kijevu.

Stencov je govorio zajedno sa oslobođenim ukrajinskim aktivistom Aleksandrom Koločenkom koji je izrazio 'zahvalnost za sve one koji su ih podržali i doprinjeli oslobađanju'.

Njih dvojica su oslobođeni iz ruskih zatvora 7. septembra kada je ukupno 70 zatvorenika razmijenjeno između Ukrajine i Rusije.

Odnosi izmedju Kijeva i Moskve nalaze se u krizi od kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine, nakon čega je uslijedio rat sa separatistima na istoku Ukrajine u kome je poginulo oko 13.000 ljudi.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava separatiste da bi zadržala Ukrajinu pod svojim uticajem i spriječila njen ulazak u NATO. Odbacujući te tvrdnje, Rusija je navela da želi da se normalizuju odnosi sa Kijevom posle izbora novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u aprilu.

Pročitajte i ovo:

Sencov, koji je tokom zatvora u Rusiji za Kijev postao simbol u svom otporu Moskvi, rekao je da te izjave ne znače da je Rusija spremna da pusti Ukrajinu, vrati Krim i Donbas, ukrajinsku istočnu separatističku oblast.

"(Vladimir) Putin neće vratiti Krim, lakše mu je da vrati Kremlj nego Krim", rekao je 43-ogodišnji reditelj, na svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je oslobođen.

Ukrajina ne može da povrati kontrolu nad krimskim poluostrvom prije "neizbježne promjene režima u Rusiji", ocijenio je on i dodao da se nada da će to vidjeti.

Sencov je danas rekao da će se zalagati za oslobađanje Ukrajinaca koji se i dalje nalaze u ruskim zatvorima kao i za Ruse zatvorene zbog protivljenja vladi.

Sencov je bio u zatvoru od marta 2014. godine kada se pobunio protiv ruskog preuzimanja njegovog rodnog Krima. On je uhapšen tokom protesta protiv ruske aneksije Krima i proglašen krivim za planiranje terorističkog napada.

Oslobođeni Ukrajinci stigli u Kijev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00


XS
SM
MD
LG