Dostupni linkovi

Turska tvrdi da SAD odugovlači formiranje 'sigurne zone'


Američke snage u Siriji, januar 2019.
Američke snage u Siriji, januar 2019.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu (Mevlut Cavusoglu) izjavio je da Washington odugovlači implementaciju postignutog sporazuma o formiranju 'sigurne zone' na sjeveroistoku Sirije, te ponovio da, ukoliko bude potrebno, Ankara će djelovati sama kako bi odgurnula kurdske borce.

Dvije države, saveznice u NATO-u dogovorile su se da će uspostaviti ono što Ankara naziva sigurnom zonom uz južnu granicu Turske, te očistiti region od sirijskih kurdskih snaga YPG. U nedelju su američke i turske snage izvele prvu zajedničku vojnu kopnenu patrolu.

Turska, za koju kurdske snage predstavljaju terorističku organizaciju, želi da se operacija brzo proširi na 32 kilometra od njene granice, kako bi uspostavili sigurnu zonu koju kontrolišu turske snage.

Ne propustite pročitati:

Čavušoglu je rekao da Ankara želi raditi sa Washingtonom ali da postaju nestrpljivi. "Da, postoje neke zajedničke patrole, ali osim toga, koraci koji su poduzeti ili koji će biti poduzeti su više kozmetički", rekao je novinarima.

"Vidimo da Sjedinjene Države ulaze u proces odugovlačenja i da se trude da se Turska navikne na taj proces", rekao je Čavušoglu u Ankari, dodavši kako je dosadašnji pristup Washingtona služio više YPG-u nego Turskoj.

Kurdske snage su bile glavni američki saveznik u borbi protiv takozvane Islamske države u Siriji.

Komentari turskog ministra vanjskih poslova dolaze nakon što je predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao tokom vikenda da je Turska odbacila zaštitu Washingtona za YPG te da se NATO saveznici suočavaju sa razlikama na 'svakom koraku' u razgovorima o sigurnoj zoni.

Erdoan je također rekao da će Turska djelovati sama ukoliko 'sigurna zona' ne bude uspostavljena do kraja septembra, što je i upozorenje koje je ponovio i Čavušoglu dvadeset dana prije kraja mjeseca septembra.

Turska se do sada oslanjala na Erdoanove lične veze sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kako bi riješili probleme. Dva predsjednika bi se trebala sastati na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija krajem mjeseca kako bi razgovarali o razvoju situacije u Siriji, trgovini ali i ostalim bilateralnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG