Dostupni linkovi

Iranska ‘Plava djevojka’ podlegla od posljedica samospaljivanja


Sahara Kodajari dobila je nadimak "Plava djevojka" po bojama svog omiljenog fudbalskog tima Esteglala.
Sahara Kodajari dobila je nadimak "Plava djevojka" po bojama svog omiljenog fudbalskog tima Esteglala.

Slučaj preminule Iranke, Sahare Kodajari, izazvao je pravu buru na društvenim mrežama u Iranu, ali i osude zbog zabrane ženama da uđu na sportske stadione, koju država sprovodi već četiri decenije.

Preminula je 29-godišnja Iranka koja se zapalila nakon optužbe koja je uslijedila zbog njenog pokušaja da uđe na fudbalski stadion, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sahara Kodajari, koja je dobila nadimak "Plava djevojka" po boji njenog omiljenog fudbalskog tima Esteglal, preminula je u teheranskoj bolnici, javili su iranski mediji 9. septembra.

Nepotvrđeni izvještaji sugerišu da je djevojka umrla tokom vikenda, ali da je vijest o njenoj smrti objavljena 9. septembra nakon sahrane održane pod strogim sigurnosnim mjerama u svetom šiitskom gradu Komu.

Smrt djevojke uslijedila je nekoliko dana nakon što se 2. septembra posula benzinom i samospalila ispred zgrade suda, gdje je pozvana zbog optužbe da je, uprkos zabrani ženama da dođu na stadione, pokušala ući kako bi gledala fudbalsku utakmicu.

Navodno je imala opekotine na preko 90 odsto tijela, a pluća su joj bila veome oštećena.

Kodajari je umrla nakon što se posula benzinom i zapalila ispred zgrade suda 2. septembra.
Kodajari je umrla nakon što se posula benzinom i zapalila ispred zgrade suda 2. septembra.

Njena sestra je kazala da je Kodajari patila od bipolarnog poremećaja i da je u prošlosti pokušala samoubistvo.

Ona je u izjavi za iranske medije rekla da se Saharino psihičko stanje pogoršalo nakon hapšenja i nakon što je saznala da bi mogla biti osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci.

Žena je rekla da je njena sestra sredinom marta pokušala da se ušunja na fudbalsku utakmicu na teheranskom stadionu Azadi, noseći dugački kaput i plavu periku.

Sahara je čuvarima rekla da je žensko nakon što su je pokušali pretražiti, tvrdi njena sestra.

"Uhapsili su je baš tamo", rekla je ona u intervjuu za portal Shahrvandonline.ir, 5. septembra.

Saharino hapšenje, pokušaj samoubistva i njena smrt izazvali su pravu buru na društvenim mrežama ali i osude zbog zabrane ženama da uđu na sportske stadione, koju država sprovodi već četiri decenije.

Proteklih godina samo su odabrane grupe žena mogle doći na stadione da gledaju muški fudbal ili druge sportske događaje.

Posvećene fudbalske navijačice su u rijetkim prilikama uspijevale prkositi zabrani – maskirajući se u muškarce.

"Bila je kćerka Irana", rekla je iranska zastupnica Parvaneja Salahsuri dodajući kako "na mjestu gdje muškarci odlučuju u ime žena lišavajući ih najosnovnijih prava, žene od muškaraca trpe izrazitu nepravdu".

"Svi smo odgovorni za zatvaranje i spaljivanje Sahare", objavila je Salahsuri na Tviteru (Twitter).

Nekoliko igrača Esteglala je putem društvenih mreža izrazilo žalost zbog Saharine smrti naglašavajući "sram" zbog situacije u kojoj se ona našla.

Fudbaler iranske reprezentacije Hosein Mahini podijelio je crtež poznatog fudbalskog karikaturiste Omara Momanija kao počast Sahari Kodajari.

Mediji su prošle sedmice citirali neimenovanog iranskog zvaničnika koji je rekao da je djevojka uhapšena jer nije nosila maramu u skladu s propisima i zbog sukoba s čuvarima (na stadionu).

Kazao je da se njeno ročište na sudu nije održalo, jer sudac nije bio prisutan.

Smrt Sahare Kodajari dolazi u vrijeme kada šefovi FIFA-e vrše pritisak na Iran da ukine - ili barem olakša - zabranu ženama da prisustvuju sportskim događajima u kojima se takmiče muškarci.

Iran je konačno popustio 25. avgusta, kada je zamjenik ministra sporta Džamšid Takizadeh najavio da će ženama biti dozvoljeno da prisustvuju susretu Irana protiv Kambodže u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u oktobru.

Minki Vorden (Minky Worden), direktorica za globalne inicijative organizacije Hujman rajts voč (Human Rights Watch) napisala je na Tviteru da šef FIFA-e Đani Infantino (Gianni) nije izvršio dovoljan pritisak na Iran kako bi se zlostavljanja zaustavila.

"Moglo se predvidjeti da bi se višedecenijski protesti žena protiv zabrane ulaska na stadione mogli okončati katastrofom", napisala je Vorden tražeći od FIFA-e da potvrdi korake koje će poduzeti nakon tragične Kodajarijine smrti.

XS
SM
MD
LG