Dostupni linkovi

EU naglašava podršku Kubi i kada SAD poveća sankcije


Federica Mogherini na pres-konferenciji u Havani, fotoarhiv
Federica Mogherini na pres-konferenciji u Havani, fotoarhiv

Evropska unija (EU) je posvećena pomoći Kubi u razvoju njene ekonomije, rekla je u ponedjeljak šefica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini koja je u trodnevnoj posjeti Havani, čak i kada Sjedinjene Države (SAD) povećaju sankcije Kubi.

EU je započela normalizaciju odnosa s Kubom otprilike u isto vrijeme kao i Sjedinjene Države prije pet godina, okončavši dugogodišnja neprijateljstva iz perioda hladnog rata, prenosi Reuters.

Međutim, politika EU se razmimoilazi sa onom Sjedinjenih Država jer je američki predsjednik Donald Trump stavio van snage mjere koje je postavio njegov prethodnik, Barack Obama. Vratio se pokušaju prisiljavanja vlade te ostrvske zemlje na reforme, strategiju za koju mnogi stručnjaci kažu da odavno propada.

"EU je najveći trgovinski partner i investitor Kube", rekla je Mogherini na konferenciji za novinare s kubanskim ministrom vanjskih poslova, Brunom Rodriguezom.

Prošle sedmice Sjedinjene Države su donijele nove propise kojima ograničavaju doznake koje njeni građani mogu slati na Kubu.

Evropa bi mogla pomoći Kubi da modernizuje svoju ekonomiju, rekla je Mogherini.

XS
SM
MD
LG