Dostupni linkovi

Nemačke partije žele smenu desničarskog gradonačelnika


Zgrada nemačkog parlamenta
Zgrada nemačkog parlamenta

Političari iz tri nemačke partije danas su se okupili u pokušaju da smene ekstremno desničarskog gradonačelnika Altenštat-Valdzidlunga koga su izabrali nakon što se niko drugi nije prijavio za taj posao.

Posle izliva nezadovoljstva javnosti i mnogo pritiska iz Berlina, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i druge dve stranke su navele da će raditi na poništavanju prošlonedeljnih izbora za lokalnu vlast.

Štefan Jagš, član ekstremno desničarske Nacionalne demokratske partije (NPD), izabran je u četvrtak za gradonačelnika malog grada Altenštat-Valdzidlung u saveznoj državi Hese nakon što je pozicija nedeljama bila upražnjena.

Jagš je obećao da će "raditi u interesu grada i nastaviti da radi konstruktivno i sa svm strankama".

Agencija DPA je prenela da CDU, socijal-demokrate i liberali iz stranke Slobodnih demokrata imaju osam od devet odborničkih mesta u lokalnoj skupštini, što je dovoljno da Jagš bude smenjen dvotrećinskom većinom.

Član lokalne CDU Norbert Silaško, koji je glasao za izbor Jagša, rekao je da su odbornici glasali za ekstremnog desničara jer "nije bilo nikog drugog, posebno nikog mladog ko zna da koristi kompjuter i šalje i-mejlove".

Jagšova partija vodi kampanju protiv imigracije i povezana je s desničarskim ekstremistima. Nedavni pokušaji zabrane NPD nisu bili uspešni jer je nemački sud smatrao da NPD nije značajna politička snaga.

XS
SM
MD
LG