Dostupni linkovi

UN: Vansudska ubistva u Venecueli se nastavljaju


Venecuelanska armija
Venecuelanska armija

Čini se da se vansudska ubistva u Venecueli nastavljaju i da venecuelanske Specijalne policijske snage, koje su za to odgovorne, imaju podršku vlasti u Karakasu, izjavila je visoki komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele.

Ona je u obraćanju Savetu UN za ljudska prava rekla da je njena kancelarija, zajedno sa mogućim ubistvima, zabeležila slučajeve mučenja vojnika i drugih proizvoljno zatvorenih lica.

Bašeleova je istakla da je njena kancelarija pozvala vladu predsednika Venecuele Nikolasa Madura da kazni počinioce takvih dela.

Ona je napomenula je da je nevladina organizacija "Praćenje žrtava" otkrila 57 slučajeva ubistava za koja su, kako se pretpostavlja, odgovorne Specijalne policijske snage.

Vlasti u Karakasu su prethodni izveštaj, koji je Bašeleova objavila u julu, nazvale "selektivnim i otvoreno pristrasnim pogledom", uz napomenu da su ignorisani zvanični podaci i da se oslanja na izjave pristrasnih svedoka.

Bašeleova je izrazila zabrinutost i zbog američkih sankcija Karakasu, čiji je cilj da se Maduro natera da podnese ostavku.

Ona je dodala da postupci SAD dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u Venecueli i doprinose egzodusu stanovništva iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG