Dostupni linkovi

Otvorena Nedelja ponosa u Beogradu


Deseta Nedelja ponosa pod sloganom "Ne odričem se" otvorena je danas u Skupštini Beograda tradicionalno presecanjem vrpce.

Kako je najavljeno tokom Nedelje ponosa biće održane radionice osnaživanja pripadnika LGBT+ zajednice, paneli, predstave, prikazivani filmovi i održani razgovori sa zajednicom.

Nedelja ponosa biće završena šetnjom u nedelju 15. septembra.


Ove godine novina je i da će biti održani prvi Prajd pozorišni festival gde će biti prikazane tri predstave, od kojih će dve biti u Narodnom pozorištu.

Gordana Perunović Fijat, majka ćerke koja je lezbejka, koja je učestvovala u kampanji "Ne odričem se" kazala je da se ne odriče svoje dece i da ih podržava.

Ona je rekla da je institut odricanja star koliko i novinarstvo u Srbiji i da su se ljudi odricali svojih članova porodice.

"E pa mi se ne odričemo", rekla je Perunović Fijat i dodala da time žele da zaustave tu praksu odricanja u Srbiji.


Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić kazao je da se mnogo stvari u Srbiji promenilo, ali i da su se mnoge stvari isto tako sporije menjale nego što su želeli.

On je naveo da su zahtevi Beograd Prajda ostali isti kao što je borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osudjene na zatvorske kazne.

On je pomenuo današnju posetu premijerke Srbije sa svojom partnerkom Luksemburgu, gde se srela sa premijerom te zemlje, pripadnikom LGBT+ zajednice, i njegovim mužem, gde su srpski mediji, kako Miletić naveo, izveštavali o tome senzacionalistički ističući da je premijer Luksemburga "deklarisani homoseksualac".

Marko Mihailović iz Beograd Prajda saopštio je da se Beograd kandidovao za domaćina Europride 2022. godine.

On je istakao da Europride okuplja organizatore prajdova širom Evrope i da se Europride organizuje sa ciljem podrške tom gradu koji je domaćin.

Svečanom otvaranju Nedelje ponosa prisustvovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

XS
SM
MD
LG