Dostupni linkovi

Demonstranti u Hongkongu traže pomoć SAD


Hiljade demonstranata u okupilo se u Hongkongu, u centru tog grada, na protestu ispred američkog konzulata pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa da, kako navode, „oslobodi grad pod kineskom upravom“, što je najnoviji u nizu protesta koji grad potresaju već mesecima.

Policija stoji uz demonstrante koji pevaju američku himnu i mašu američkim zastavama i transparentima kojima pozivaju SAD u pomoć te zahtevaju demokratiju nakon još jedne noći nasilja u 14. nedelji nereda.

Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je pozvao kineske vlasti da pokažu suzdržanost u Hongkongu.

Esper je poziv uputio iz Pariza kad je policija u Hongkongu sprečila demonstrante da blokiraju prilaz aerodromu i ispalila je suzavac drugu noć zaredom u gusto naseljenoj četvrti Mong Kok.

LIderka Hongkonga Keri Lam ove nedelje je najavila ustupke kako bi se protesti završili, uključujući formalno povlačenje predloga zakona o izručenju, zbog kojeg su neredi i počeli u junu.

Mnogi demonstranti kažu da su ustupci premali i da su došli prekasno.

Bivša britanska kolonija Hongkong vraćena je Kini 1997. pod formulom "jedna zemlja, dva sistema" uz garantovane slobode kojih u kopnenoj Kini nema.

Mnogi stanovnici Hongkonga boje se da Peking potkopava te slobode.

Kina odbacuje optužbe za uplitanje i kaže da je Hongkong pitanje unutrašnje politike. Proteste odbacuje, optužuje SAD i Veliku Britaniju za podsticanje nereda i upozorava na štetu koju trpi ekonomija.

XS
SM
MD
LG