Dostupni linkovi

Šef Feda: Ne očekujem recesiju, već neizvesnost


Predsednik američkih Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel

Predsednik američkih Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel rekao je danas da ta ustanova ne očekuje američku ili globalnu recesiju.

On je ukazao da Fed prati niz nesigurnosti, uključujući trgovinske sukobe i da će delovati "na odgovarajući način" da se održi privredni rast.

Pauel je pozitivnu ocenu američke privrede izneo na jdnom skupu u Švajcarskoj, sa predsednikom Švajcarske nacionalne banke Tomasom Džordanom.

Pauel je rekao da spoljnotrgovinska politika stvara "određenu neizvesnost", ali da je domaća potrošnja u SAD jaka.

"Ne bih video recesiju kao izvesnu za američku ili globalnu privredu", rekao je šef američke centralne banke.

Na konferenciji na Univerzitetu u Cirihu pod pokroviteljstvom švajcarskog Instituta za međunarodne studije, ;Pauel je rekao da je lako odlučivati kada su signali privrede jasni, ali "kada su vode mutne, mnogo je različitih mišljenja, a sada je vreme baš takvo".

Dodao je da centralne banke nemaju mnogo iskustva u postupanju kada su privredne neizvesnosti izazvane trgovinskom politikom.

Finansijska tržišta sa velikim interesovanjem prate da li će Pauel otkriti neke dodatne detalje o tome šta će Fed raditi na svom sastanku 17. i 18. septembra. Na poslednjem sastanku u julu, američka centralna banka je prvi put za deset godina smanjila kamatne stope i to na dva do dva i po procenta. Analitičari veruju da je skoro sigurno da će Fed i u septembru smanjiti kamate.

Predsednik SAD Donald Tramp nije zadovoljan smanjenjem jer ga smatra malim, te Pauela napada nizom "tvitova", a čak je napisao i da bi Pauela trebalo smatrati "neprijateljem".

Ali Pauel je kategorično odbacio mogućnost da dopusti uticaj politike na odlučivanje Feda rekavši da "politički faktori nemaju apsolutno nikakvu ulogu u našim procesima... Strogo smo privrženi nepolitičkom odlučivanju, služimo svim Amerikancima, nezavisno od njihove političke pripadnosti".

XS
SM
MD
LG