Dostupni linkovi

Robert Mugabe proglašen nacionalnim herojem


Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji je umro danas u 96. godini proglašen je za "nacionalnog heroja", objavio je šef države Emerson Mnangagva.

Mnangagva je nasledio Mugabea na čelu zemlje posle izlaska vojske na ulice i protesta građana u novembru 2017. godine.

Zanu-PF, stranka na vlasti od 1980. godine,dodelila mu je status nacionalnog heroja koji uveliko zaslužuje, rekao je Emerson Mnangagva u televizijskom obraćanju u Harareu.

On je rekao da će zemlja biti u žalosti do Mugabeove sahrane, čiji datum još nije objavljen. Mugabe je umro u bolnici u Singapuru gde se lečio od aprila.

Robert Mugabe, kontroverzni predsednik i nacionalni heroj oslobođenja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, umro je danas u 96. godini.

Mugabe je pobedio na prvim izborima u Zimbabveu posle sticanja nezavisnosti i postao je premijer 1980. godine. Sedam godina kasnije je ukinuo tu funkciju i postao predsednik.

Njegove prve godine na vlasti donele su mu pohvale zbog širenja zdravstvene zaštite i obrazovanja među većinskim crnačkim stanovništvom.

Kasnije je pokrenuo kontroverznu zemljišnu reformu koja je dovela do ekonomskog kolapsa, a međunarodne organizacije su ga kritikovale zbog kršenja ljudskih prava i obračuna sa političkim neistomišljenicima.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine u tadašnjoj Rodeziji. Proveo je u zatvoru više od deset godina bez suđenja zbog kritike tadašnjih belačkih vlasti Rodezije 1964. godine.

Dok je bio u zatvoru, 1974. godine je izabran za predsednika Afričke unije Zimbabvea (ZANU), čiji je osnivač.

Vladao je Zimbabveom 37 godina.




XS
SM
MD
LG