Dostupni linkovi

Predsjednik Kazahstana odbacio pozive za prelazak na parlamentarnu republiku


Kasim Jomart Tokajev
Kasim Jomart Tokajev

Kazahstanski predsjednik Kasim Jomart Tokajev odbacio je u petak pozive na prelazak na parlamentarnu republiku koju su uputili opozicioni aktivisti na nedavnim protestima, ali je obećao da će parlamentu ove centralne azijske države dati veću ulogu, prenosi Reuters.

Tokajev je ove godine preuzeo bivšu sovjetsku republiku bogatu naftom, kada je njegov prethodnik Nursultan Nazarbajev podnio ostavku nakon skoro tri decenije na vlasti, a neke grupe su ga pozvale da rastavi visoko centralizovani politički sistem.

"Uvjeren sam da Kazahstan mora ostati predsjednička republika, ali parlament će preuzeti dostojnu ulogu u političkom sistemu", rekao je Tokajev na sastanku s opozicionim aktivistima i javnim ličnostima koje je izabrala njegova vlada da bi se pridružio novoosnovanom Nacionalnom vijeću za povjerenje javnosti.

Tokajev je rekao da želi pojačati političku konkurenciju izmjenama izbornog zakona i da će parlamentu dati veću riječ u donošenju glavnih odluka.

Stranka Nur Otan na čelu s Nazarbajevim ima više od 80 mjesta u donjem domu parlamenta sa 107 mjesta, koji uglavnom usvaja zakone koje pripremi vlada. Naredni parlamentarni izbori zakazani su za sljedeću godinu.

Nazarbajeva kćerka Dariga Nazarbajeva je predsjednica Gornjeg doma parlamenta.

XS
SM
MD
LG