Dostupni linkovi

Međunarodna pomoć za Bahame razorene uraganom Dorian


Bahami nakon uragana
Bahami nakon uragana

Međunarodna javnost nastoji pružiti humanitarnu pomoć stanovnicima Bahama nakon što je uragan Dorian razorio sjeverni dio ovih ostrva i nastavio se kretati prema sjeveru, prema obali Južne Karoline prijeteći olujnim naletima i poplavama.

Ujedinjene nacije procjenjuju da više od 76.000 ljudi treba humanitarnu pomoć nakon što je najveća oluja ikada pogodila ovu ostrvsku državu.

Iz Svjetskog programa za hranu UN-a (WFP) saopćeno je da su kupili 8 megatona gotovih jela i da je organizovan zračni prevoz iz skladišnih jedinica u Panami.

Agencija je izdvojila je i 5,4 miliona dolara za tromjesečnu hitnu operaciju za podršku 39.000 ljudi, rekao je Hervé Verhoosel, stariji glasnogovornik WFP-a.

"U prvoj fazi, WFP će se fokusirati na neposrednu nabavku i distribuciju do 85 megatona gotovih obroka za najugroženije zajednice", rekao je Verhoosel.

Dorian je bio uragan pete kategorije kada je pogodio Bahame pri čemu je poginulo najmanje 20 ljudi. Vlasti očekuju da će se taj broj povećati, izjavio je premijer Hubert Minnis na brifingu za novinare, dok je povlačenje vodostaja otkrilo opseg štete.

Devastacija na Bahamima nakon uragana Dorian
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Let američke Agencije za međunarodni razvoj sletio je na Bahame rano u četvrtak s dovoljno zaliha pomoći za pomoć 31.500 ljudi, donoseći higijenske setove, spremnike za vodu i kante, plastične folije i motorne pile.

Brod britanske kraljevske mornarice pružao je pomoć, a Jamajka je poslala vojni kontingent sa 150 članova kako bi pomogla očuvati sigurnost Abaca i Grand Bahama, naveli su zvaničnici.

Ukupni osigurani i neosigurani gubici na Bahamima procjenjuju se na oko 7 milijardi dolara, uključujući zgrade i prekide u poslovanju, prema preliminarnoj procjeni konsultantske kompanije Karen Clark & Co.

Naređeno je da se više od 2,2 miliona osoba na Floridi, Džordžiji, Sjevernoj i Južnoj Karolini da se evakuišu, iako je Florida izbjegla direktan udar.

Prognoza predviđa da će se uragan kretati prema obalama Sjeverne Karoline, popularnom odmaralištu do petka popodne, a onda prema moru.

XS
SM
MD
LG