Dostupni linkovi

Njemačka firma pod istragom zbog slanja špijunskih softvera Turskoj


Prisluškivanje mobilnih telefona, ilustracija

Njemački tužioci izjavili su u četvrtak da istražuju bavarsku kompaniju koja je imenovana u medijskoj istrazi kao dobavljača softvera za špijuniranje Turskoj koji se koristio za špijuniranje opozicije putem telefona.

Minhenski tužioci naveli su da istražuju direktore i zaposlene u FinFisheru i dvije druge kompanije, koje nisu imenovali, nakon što su u julu ove godine dobili izvještaj, navodi Reuters.

"Istražujemo moguće kršenje Zakona o izvozu", naveli su u izjavi Reutersu, ne navodeći više detalja.

Nekoliko njemačkih medija koji su radili na ovoj priči, prenijeli su kako se vjeruje da je FinFisherov softver, nazvan Finspy, postavljen na telefone aktivista u 2017. godini, u znak protesta protiv masovnih hapšenja vlade predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Vlastima je ovo omogućilo pristup imenicima, te slikama i videima na telefonu, saopćeno je. Za sada, iz FinFishera niko nije odgovorio na zahtjeve za komentar ovih medija.

U 2018. godini, kada su se optužbe prvi put pojavile u medijima, njemačko ministarstvo privrede saopćilo je da nije izdalo dozvolu za izvoz softvera. Tužioci su u četvrtak dodali da su već otvorili preliminarnu istragu u maju te godine kao odgovor na izvještaje medija.

Njemački mediji pišu da su vidjeli izjavu nekoliko aktivističkih grupa, uključujući Reportere bez granica i Europski centar za ustavna i ljudska prava, a koji su sadržavali analizu izvornog koda softvera za koji su rekli da sugeriše kako ga je osigurala njemačka kompanija.

U izjavi, nevladine organizacije navele su da su podnijele krivične prijave protiv zvaničnika kompanije zbog izvoza softvera bez dozvole. Oni su rekli da je špijunski softver podmetnut na "lažnoj verziji" internet stranice turske opozicije.

“Neprihvatljivo je da se njemački špijunski program koristi protiv novinara i glasova opozicije u Turskoj", rekao je Christian Mihr, izvršni direktor Reportera bez granica Njemačke.

XS
SM
MD
LG