Dostupni linkovi

Američki ministar odbrane bez komentara o sporazumu sa talibanima


Američki ministar obrane Mark Esper
Američki ministar obrane Mark Esper

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu da će ograničiti svoje komentare o pregovorima između Sjedinjenih Država i talibana, jer pregovori "na neki način", još uvijek traju čak i ako su detalje nacrta sporazuma javno objavili predsjednik Donald Trump i viši američki diplomata, javlja Reuters.

Prema nacrtu mirovnog sporazuma dogovorenog sa talibanima, Sjedinjene Države povukle bi gotovo 5.000 vojnika iz Afganistana i zatvorile pet baza u roku od 135, rekao je u ponedjeljak glavni američki pregovarač Zalmay Khalilzad.

Sporazum, postignut nakon višemjesečnih pregovora s predstavnicima pobunjeničkog pokreta, mora biti odobren od strane Trumpa prije no što bude potpisan.

"Ambasador Khalilzad još uvijek očito prolazi kroz regiju, razgovara s ljudima, a ja nisam dobio najnovije vijesti od njega, ali pregovori na neki način još uvijek traju, pa ne želim reći ništa što bi moglo na neki način uznemiriti taj proces", rekao je Esper novinarima.

Budućnost američkih snaga u Afganistanu vjerojatno će biti tema razgovora tijekom Esperovog kratkog putovanja, koje će uključivati posjete u Londonu i Parizu.

"Najbolji način kojim možemo krenuti naprijed je politički sporazum sa svim stranama i krenuti na tu vrstu putanje, jer mi smo u sukobu već 18 godina i ako nastavimo ovim putem, ne djeluje da bismo okončali ovo u skorije vrijeme", rekao je Esper.

Esper je također rekao da će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom te da će ponoviti važnost saveznika u Afganistanu, dodavši "ako izađemo, izaći ćemo zajedno."

XS
SM
MD
LG