Dostupni linkovi

Britanija: Odbijen Džonsonov zahtev za izbore


Parlament Velike Britanije (Ilustrativna fotografija)
Parlament Velike Britanije (Ilustrativna fotografija)

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je predlog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) o održavanju vanrednih opštih izbora 15. oktobra.

Za odobravanje vanrednih izbora Džonsonu su bila potrebna 434 glasa, piše britanski The Guardian. Za odobravanje predloga glasalo je 298 zastupnika, protiv je bilo 56.

Britanski zakonodavci u Donjem domu ranije su usvojili zakon koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma.

Zakon je usvojen sa 327 glasova za i i 299 protiv, javlja BBC.

Zakon sada ide u Dom lordova gde će se verovatno suočiti sa širokom taktikom odlaganja.

Konzervativne aristokrate, koji nemaju većinu u gornjem domu, žele da spreče da predlog bude usvojen.

Ako u tome budu imali uspeha, to bi moglo sprečiti donošenje zakona pre nego što što stupi na snagu suspenzija parlamenta početkom sledeće nedelje.

Ranije danas britanski parlamentarci podržali su u prvom glasanju predlog zakona o blokiranju Bregzita bez dogovora, što bi moglo pokrenuti premijera Borisa Džonsona da traži opšte izbore, prenosi BBC.

Opozicioni poslanici i pobunjenici Torijevci osigurali su da nacrt zakona prođe prvu fazu glasanja sa 329 glasova za i 300 protiv.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je večeras u britanskom parlamentu da su potrebni novi izbori i pozvao na glasanje 15. oktobra. On je poslanicima, nakon usvajanja zakona koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma, rekao da vlada ne može da funkcioniše kada parlament donosi zakone "koji uništavaju sposobnost vlade da pregovara", piše BBC. "Ne želim izbore, javnost ne želi izbore, zemlja ne želi izbore. Ali ova kuća nije ostavila druge mogućnosti osim da dopusti javnosti da odlučuje koga žele kao premijera", rekao je Džonson.

Nakon glasanja on je rekao da predlog zakona "predaje kontrolu" Evropskoj uniji.

"Radi se o zakonu namenjenom da poništi najveće demokratsko glasanje u našoj istoriji, referenduma 2016. godine. To prisiljava premijera da se preda u medjunarodnim pregovorima. Odbijam da to uradim", rekao je premijer Velike Britanije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG