Dostupni linkovi

Italijanski premijer Konte formirao novu koalicionu vladu


Italijanski premijer Đuzepe Konte
Italijanski premijer Đuzepe Konte

Italijanski premijer Đuzepe Konte formirao je novu vladu, koaliciju populilstičkog Pokreta pet zvezdica i Demokrata s levog centra, saopšteno je danas iz italijanske Predsedničke palate.

U novoj vladi nema predstavnika partija desničarskog vođe Matea Salvinija, koji su bili u prethodnoj, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Konte je predstavio danas članove svoje nove vlade u kojoj će proevropljlanin i evroposlanik Demokratske stranke Roberto Gvaltijeri imati strateško mesto ministra ekonomije i finansija.

Šef Pokreta pet zvezdica (M5S) Luiđi Di Majo će biti novi šef diplomatije dok će šefica policije Lućana Lamorgese biti ministarka unutrašnjih poslova. Ministarstvo odbrane povereno je još jednom istaknutom članu Demokratske stranke Lorencu Geriniju, prenosi Frans pres.

Generalni sekretar Predsedništva Ugo Zampeti rekao je da će nova vlada sutra u deset položiti zakletvu u palati Kvirinale, sedištu predsednika republike.

Konteova prva 14-mesečna vlada pala je prošlog meseca jer je Salvini povukao svoju antiimigrantsku partiju Ligu iz koalicije u neuspelom pokušaju da izdejstvuje prevremene izbore da bi on postao premijer.

Uprkos velikim rivalitetima, Demokratska stranka levog centra pristala je da vlada zajedno sa populističkim Pokretom pet zvezdica koji će i u novoj koaliciji biti stariji partner.

Koaliciji mora da bude izglasano poverenje u dva doma italijanskog parlamenta. Zajedno Demokrate, Pokret pet zvezdica i mala levičarska partija trebalo bi da imaju tanku većinu.

XS
SM
MD
LG