Dostupni linkovi

Pašalić: Dobar zakonski okvir za položaj nacionalnih manjina u Srbiji


Zaštitnik građana Zoran Pašalić na sastanki sa predsjednicima nacionalnih manjina
Zaštitnik građana Zoran Pašalić na sastanki sa predsjednicima nacionalnih manjina

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas u Novom Pazaru da je položaj nacionalnih manjina u Srbiji dobar kada su u pitanju zakoni, ali da nekada za rešenje pojedinih problema treba mnogo vremena.

On je novinarima pre početka trećeg kvartalnog sastanka sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina rekao da se manjine u Srbiji najviše žale na zakonska prava upotrebe maternjeg jezika, pisma i obrazovanja.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić rekla je da će kao domaćin skupa Pašaliću ukazati na odnos države prema Bošnjacima, što se najbolje može videti iz nedavnih negiranja bosanskog jezika od pojedinih državnih organa.

“Govorićemo i o Akcionom planu za nacionalne manjine, zakonima koji regulišu rad nacionalnih saveta, dopisu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kojim se na nezakonit način želi suspendovati izborna volja građana“, rekla je Curićeva.

Ona je istakla da BNV, u skladu sa nadležnostima i zakonskim okvirima, radi na poboljšanju statusa Bošnjaka i Sandžak, te je u tom cilju pokrenulo Inicijativu o specijalnom statusu ove regije.

Pašalić će se u četvrtak, u okviru kampanje “Dan Zaštitnika građana”, sastati sa predstavnicima lokalne samouprave u Novom Pazaru i građanima koji žele da iznesu pritužbe na rad organa javne vlasti.

Pritužbe građana Ombudsman i njegovi saradnici primaće od devet do 15 časova u Narodnoj biblioteci Dositej Obradović.

XS
SM
MD
LG