Dostupni linkovi

Postoji politička volja za prekid štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo


Sastanak predstavnika Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo sa predstavnicima vlasti
Sastanak predstavnika Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo sa predstavnicima vlasti

Postoji politička volja kako bi se našlo rješenje za prekid štrajka zdravstvenih radnika, njih oko 3.000 u Kantonu Sarajevo, rečeno je danas nakon sastanka predstavnika Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i kantonalnih ministrica pravde i zdravstva, Lejle Brčić i Amele Softić.

Radnici u zdravstvu štrakuju već dva dana zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora i zbog povećanja plaća, ali i boljih uslova rada.

Konkretnog dogovora nije bilo, niti se on očekivao, jer je do sastanka došlo kako bi se razmijenili stavovi između Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika jednog od tri sindikata u Kantonu Sarajevo, Sindikata radnika u zdravstvu.

Ministrica zdravstva Amela Softić sindikalistima je navela kakve ustupke bi Vlada Kantona Sarajevo mogla da napravi kako bi se štrajk okončao.

„U ovom momentu i u ovoj situaciji koju smo zatekli u zdravstvenom sistemu prihvatljivo nam je da sa njima se dogovorimo i napravimo kolektivni ugovor koji smo već nudili u prethodnom periodu da zadrže sva prava koja su do sada imali, uključujući prošlogodišnju povišicu do 30 posto koja postoji," rekla je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Softić i dodala da se u daljim pregovaranjima treba razmotriti mogućnost da se u kolektivni ugovor ugrade povećanja do kojih bi, shodno prihodima u Zavodu zdravstvenog osiguranja, došlo u prvom kvartalu sljedeće godine.

Pregovori će biti nastavljeni, kažu u sindikatu. Očekuju prijedlog vlasti u petak, jer kako je rekao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić, "u konačnici ovo što mi izborimo će vrijediti za 7 .500 uposlenika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo."

Štrajk se inače provodi prema prema već utvrđenim pravilima, kako bi pacijenti u Kantonu Sarajevo mogli blagovremeno dobiti zdravstvenu uslugu.

XS
SM
MD
LG