Dostupni linkovi

Prva zvanična žrtva protesta u Kašmiru


Protesti u Kašmiru krajem avgusta
Protesti u Kašmiru krajem avgusta

Muškarac povrijeđen u protestima prije mjesec dana u Kašmiru preminuo je u bolnici,potvrdile su vlasti i navele da je ovo prva zvanična žrtva protesta od kada je Indija prošlog mjeseca ukinula specijalni status regiji Kašmira.

Vijest o smrti stigla je u momentu kadaPakistan upozorava kako je Indija 'sijala ratno sjeme' svojim aktivnostima u podjeljenoj himalajskoj regiji.

Kašmir, područje u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo već dugo je žarišteizmeđu nuklearno naoružanih Indije i Pakistana. Obje zemlje vladaju dijelovima Kašmira dok u isto vrijeme traže potpunu vladavinu. Indija i Pakistan vodile su dva rata oko ovog područja.

Osamnaestogodišnji Asrar Ahmed Khan umro je u utorak navečer zbog rana koje je zadobio 6. avgusta, javili su zvaničnici.

Ranije su mediji saopštili da su još dvije osobe preminule zbog povreda zadobijenih tokom protesta, no vlasti su odbacile te izvještaje.

Ukidanjem specijalnog statusa Kašmiru je oduzeto pravo na donošenje svojih zakona, te je omogućeno nerezidentima da kupuju imovinu u tom području. Prekid komunikacije, uključujući prekid veza za internet i mobilne telefone, traje već mjesec dana. Stotine političkih lidera i radnika, uključujući i tri bivša ministra su privedeni. ​


XS
SM
MD
LG