Dostupni linkovi

Senator Lindzi Grem: Kinezi nisu problem, Crna Gora ide ka zapadu


Senator Grem u Podgorici: SAD i EU da budu konkurentniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Senator Grem u Podgorici: SAD i EU da budu konkurentniji

Senator Sjedinjenih Američkih Država Lindzi Grem (Lindsey Graham) saopštio je na konferenciji za medije u Podgorici da zemlje Evropske unije i Sjedinjenih Država treba više da se uključe u razvoj ekonomije Crne Gore.

Senator Grem je nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, izjavio da je poslovanje Crne Gore sa Kinom poslovna odluka te države, a da Crna Gora svoju budućnost vidi sa zapadom i državama zapadne demokratije.

Delegacija američkog Kongresa tokom posjete Crnoj Gori
Delegacija američkog Kongresa tokom posjete Crnoj Gori

Odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE), da li je administracija SAD zabrinuta zbog kineskih investicija u Crnoj Gori, koje prema procjenama dijela ekonomskih analitičara mogu prerasti u dužničko ropstvo Crne Gore prema Kini, senator Grem je rekao:

“O kineskim investicijama sam razgovarao sa predsednicima države i Skupštine i ono što sam zaključio je da SAD moraju biti konkurentnije. Jer Kina je zaista ponudila dobar paket (izgradnje autoputa kroz Crnu Goru) i dobre uslove i mislim da zemlje Evrope treba više da se uključe u razvoj ekonomije Crne Gore. To se odnosi i na SAD. Sa druge strane mislim da nije pošteno sa naše strane da očekujemo da Crna Gora plaća veću kamatu i da pristane na lošije uslove od onih koje su ponudili Kinezi. Tako da ono što smo saznali tokom naše posjete ovdje je, da je poslovanje Crne Gore sa Kinom poslovna odluka Crne Gore. A da Crna Gora svoju budućnost vidi sa nama, sa zapadom i vidi sa razvijenim demokratijama. Zaista se nadam da će zemlje EU i SAD, takođe biti u stanju da se integrišu sa vašom ekonomijom. U ovoj situaciji zaista ne mogu kriviti Kinu već nas, mi treba da budemo konkurentni”.

Senator Lindzi Grem je naveo i da će naredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti test koji će pokazati da li je u Crnoj Gori uspostavljena čvrsta demokratija:

“Vaš sljedeći cilj je članstvo u Evropskoj uniji, nadam se da ćete biti uspješni u tome. Na tom putu imate dva velika izazova. Jedan je u oblasti vladavine prava što je neophodno, kako bi ste imali više investitora iz Sjedinjenih Država i sa zapada. Na taj način biste imali i slobodne i živopisne medije. Sljedeći veliki test za Crnu Goru biće izbori koji će se održati 2020. godine. Svijet će gledati te izbore. Ako ti izbori budu dobri i dobro prođu, to će biti signal Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta, da je Crna Gora - čvrsto uspostavljena demokratija”, rekao je Grem naglašavajući potrebu da se poraze snage koje podrivaju demokratiju u Crnoj Gori:

“Snage koje žele da podrivaju napore Crne Gore na njenom putu ka demokratiji i koje su podrivale napore ka njenom putu ka NATO, takođe su snage koje rade protiv nas. I važno je da ih porazimo ovdje, ne samo zbog budućnosti Crne Gore već i zbog budućnosti cjelokupnog regiona. A što se tiče Sjedinjenih Država, mi smo vaš partner i vaš prijatelj. A Kongres SAD je vaš saveznik i nadamo se da ćete 2020. godine moći da dokažete sebi i dokažete narodu Crne Gore i cijelom svijetu, da će demokratija u Crnoj Gori ostati zauvijek. Put koji vas čeka biće težak i naravno zahtijevaće kompromise što je vrlo teško”, zaključio je Grem.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je rekao da je država spremna na maksimalno angažovanje na usvajanju standarda, jačanju vladavine prava i napredovanje na putu ka Evropskoj uniji.

“Crna Gora je pouzdan partner koji u NATO izvršava sve svoje obaveze, a i pouzdan partner na putu ka Evropskoj uniji. I računamo da, kad god to bude, bićemo prva naredna članica Evropske unije”, rekao je Brajović.

XS
SM
MD
LG