Dostupni linkovi

Soylu odbacio tvrdnje o povećanju broja migranata iz Turske ka Grčkoj


Suleyman Soylu
Suleyman Soylu

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu odbacio je u utorak nedavne tvrdnje o sve većem broju migranata koji iz Turske prelaze u Grčku i rekao "ako je EU zabrinuta zbog Turske koliko i Grčke, problemi bi se mogli riješiti".

Izjave ministra Soylua su date na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči bilateralnog sastanka s visokim povjerenikom Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filipom Grandijem.

Soylu je pozdravio globalne napore UN-a u rješavanju izbjegličkih kriza, ukazujući na migracijski priliv u Tursku.

"Vjerujem da UN prate to pitanje s puno više pažnje nego EU. Žalimo zbog nedavne izjave EU-a", rekao je, odbacujući tvrdnje da je migracija iz Turske u Grčku u porastu, prenosi Anadolu Agency.

"Da je EU zabrinuta za Tursku koliko i Grčku, mi bismo rješavali pitanja i probleme bolje", istaknuo je.

Soylu je rekao da je 30.842 migranata otišlo u Grčku tokom osmomjesečnog razdoblja prošle godine, dok su brojke za 2019. godinu iznosile 29.025, što ukazuje na pad od šest posto.

Grandi je zahvalio Turskoj u ime međunarodnog društva za smještaj četiri miliona izbjeglica.

Rekao je da će se krajem godine u Ženevi održati globalni forum o izbjeglicama. Turska je jedna od pet zemalja koje su suorganizatori tog skupa.

"Ovo je vrlo značajno jer je Turska najveća zemlja domaćin izbjeglicama na svijetu," rekao je.

Napomenuo je kako je sastanak u Ženevi namijenjen pružanju međunarodne podrške zemljama koje ugošćuju izbjeglice "da teret ravnomjernije podijele između zemalja."

Turska će predsjedavati prvim Globalnim forumom za izbjeglice od 17. do 18. decembra koji će se fokusirati na aranžmane za preraspodjelu migranatai odgovornosti, pitanja obrazovanje, radnih mjesta i sredstva za život, energiju i infrastrukturu, te rješenja i kapaciteta zaštite.

Sastanak će biti na ministarskom nivou i uključivat će države članice UN-a i ostale sudionike.

XS
SM
MD
LG