Dostupni linkovi

Britanski parlamentarci preuzimaju kontrolu nad Brexitom


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanska opozicija i dio zastupnika Konzervativne stranke koji se se ne slaže sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma su večeras porazili vladu u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona namjenjenog sprjećavanju Brexita bez dogovora.

Britanski premijer Boris Johnson doživio je poraz večerašnjim glasanjem u Donjem domu britanskog parlamenta gdje je sa 328 prema 301 izglasana kontrola nad dnevnim redom što znači da zastupnici mogu iznijeti prijedlog zakona kojim traže odgađanje datuma izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Johnson predložio nove izbore

Kao odgovor na glasanje, Johnson je rekao da će podnijeti prijedlog za prijevremene opće izbore, prenosi BBC.

“Neka ne bude sumnje oko posljedica večerašnjeg glasanja. Ovo znači da je parlament na rubu da uništi bilo kakav dogovor koji bismo mogli postići u Briselu. Jer, sutrašnji prijedlog zakona će predati kontrolu nad pregovorima Evropskoj uniji” rekao je Boris Johnson nakon poraza.

On je dalje nastavio i rekao da to znači da će Evropska unija onda odlučiti koliko dugo će Britaniju zadržati unutar bloka.

“Obzirom da ja odbijam da se složim sa takvim planom, morat ćemo napraviti izbor. Javnost ne želi izbore. Ja ne želim izbore. Ali ako Dom sutra glasa za ovaj zakon, javnost će morati odabrati ko ide u Brisel 17. oktobra da riješi ovo i odvede zemlju naprijed”, rekoa je Johnson, prenosi The Guardian.

Prilikom otvaranja večerašnje debate na kojoj se odlučivalo o mogućnosti sutrašnjeg glasanja lider Laburista Jeremy Corbyn rekao je da je ovo posljednja šansa za iskorištavanje prilike o odgađanju Brexita bez sporazuma.

"Ako ne djelujemo danas, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak ili ostanak, nisu glasali za gašenje demokratije", rekao je Corbyn parlamentu.

Corbyn je također rekao da, ukoliko Johnson želi prijevremene izbore, zakon kojim se isključuje izlazak bez sporazuma mora biti odobren prije toga.

Prema pisanju BBC-a, ukoliko prijedlog prođe, izbori bi mogli biti održani 15. oktobra. No da bi Johnson mogao pozvati na nove parlamentarne izbore, potrebna mu je podrška Laburista.

“Pozdravljam večerašnje glasanje. Živimo u parlamentarnoj demokratiji, nemamo predsjednika ali imamo premijera”, rekao je nakon glasanja Corbyn, prenosi The Guardian.

“Nema pristanka u ovom Domu za napuštanjem Evropske unije bez dogovora. Nema većine za izlazak bez sporazuma u zemlji”, rekao je Corbyn i dodao da ukoliko premijer Johnson ima povjerenja u Brexit politiku da bi onda trebao dati javnosti da glasa.

Ukupno dvadeset i jedan konzervativni zastupnik, uključujući i bivše ministre iz kabineta premijera, se priključio opoziciji u nastojanju da poraze vladu.

Prema prijedlogu zakona koji priprema opozicija i nezadovoljni zastupnici vladajuće Konzervativne partije, premijer bi morao da zatraži odlaganje Brexita do 31. januara sledeće godine, osim ako zastupnici ne odobre novi dogovor sa EU ili glasaju za Brexit bez sporazuma.

Johnson je uporan u svom nastojanju da izvede Britaniju iz Evropske unije sa ili bez sporazuma 31. oktobra.

Detaljnije:

XS
SM
MD
LG