Dostupni linkovi

Konstituisan Komitet za pregovore za pristupanje S. Makedonije EU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Konstitutivni sastanak Komiteta za pregovore za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji održan je danas u okviru priprema i u očekivanju dobijanja datuma, saopštila je vlada u Skoplju.

Na sastanku tog komiteta u Vladi Severne Makedonije razmotreni su modeli za uključivanje građanskog sektora u pristupne pregovore kako bi se "država što adekvatnije pozicionirala u ključne faze procesa prisutpanja EU".

Komitet za pregovore, kojim predsedava premijer Zoran Zaev, najviše je radno telo Vlade Severne Makedonije za koordinaciju procesa pristupnih pregovora i razmatra i utvrđuje predlog pregovaračkih pozicija, raspravlja i zauzima stav o najvažnijim pitanjima koja proizilaze iz pregovora.

To telo utvrđuje dinamiku pregovra, rokove za harmonizaciju zakonodavstva i izvore potrebnih finansijskih sredstava za ispunjavanje pruzetih obaveza u toku pregovora sa EU.

Premijer Severne Makedonije i predsednik Komiteta za pregovore sa EU Zoran Zaev je, kako se navodi, na sastanku istakao "potrebu za brzom reakcijom svih koji će biti uključeni u proces jedne od najznačajnijih faza za ovu državu".

XS
SM
MD
LG