Dostupni linkovi

Odobrena vanredna debata o Brexitu


Predsjednik britanskog Predstavničkog Doma John Bercow
Predsjednik britanskog Predstavničkog Doma John Bercow

Predsjednik britanskog Predstavničkog Doma John Bercow odobrio je vanrednu debatu o Brexitu koju su predložili zastupnici koji pokušavaju pronaći način za izbjegavanje izlaska iz Evropske unije bez sporazuma.

Debata je u toku i trajat će oko tri sata, rekao je Bercow.

Na kraju debate, zastupnici će glasati o tome da li će u srijedu iskoristiti vrijeme u parlamentu da glasaju o zakonu kojim bi premijer Boris Johnson bio primoran da odgodi izlazak iz Evropske unije planiran 31. oktobra, za tri mjeseca.

"Ovo je naša posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku", rekao je lider Laburista Jeremy Corbyn na početku debate. "Ako ne djelujemo danas, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak ili ostanak, nisu glasali za gašenje demokratije", rekao je Corbyn parlamentu.

"Ovo je posljednja prilika parlamenta da blokira izlazak bez dogovora 31. oktobra", rekao je Oliver Letwin parlamentu. "Ako večeras parlament glasa za ovaj prijedlog, dat će sebi mogućnost da glasa za prijedlog zakona sutra. Vrijeme je za odluku."

Ranije je zastupnik konzervativaca u britanskom parlamentu Filip Li zauzeo svoje mesto na klupama opozicije, što znači da je premijer Boris Johnson izgubio većinu u parlamentu.

Johnson je uporan u svom nastojanju da izvede Veliku Britaniju iz Evropske unije 31. oktobra, sa ili bez sporazuma, te je spreman, ukoliko njegova stranka bude poražena, da 14. oktobra održi prijevremene izbore.

Lider Laburista Jeremy Corbyn izjavio je da je on spreman da izađe na izbore ako do toga dođe.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG