Dostupni linkovi

Otvoren put za formiranje vlade u Italiji


Lider Pokreta Pet zvezdica Luigi Di Maio
Lider Pokreta Pet zvezdica Luigi Di Maio

Članovi antisistemskog italijanskog Pokreta Pet zvjezdica podržali su predloženu koaliciju sa centrističkom Demokratskom strankom u utorak, čime se otvara put za novu vladu da preuzme dužnosti u narednim danima.

U online glasanju, 79,3 posto pristaša Pokreta pet zvjezdica glasalo je za koaliciju sa Demokratskom strankom, njihovim dugogodišnjim političkim neprijateljima, dok se 20,7 posto protivilo koaliciju, rekao je novinarima lider Pokreta Luigi Di Maio, prenosi Reuters.

Ovo glasanje znači da sada premijer Giuseppe Conte može dovršiti posao formiranja nove administracije i predstaviti predsjedniku Italije Sergiju Mattarelli listu predloženih ministara. Nakon toga bit će potrebno da osvoji povjerenje oba doma parlamenta.

Ranije je italijanski predsjednik zadužio, u tom momentu, odlazećeg italijanskog premijera Contea da formira novu vladu socijaldemokrata i Pokreta pet zvezdica.

Antisistemski Pokret pet zvezdica i Demokratska stranka, levog centra zatim su dogovorile da formiraju novu vladu koja bi ponovo bila predvođena Conteom.

Do pilitičkih previranja u Italiji došlo je kada je ranije premijer Giuseppe Conte, koji ne pripada niti jednoj stranci, ali ima bliske odnose sa Pet zvjezdica, dao ostavku, nakon što je lider Lige i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini napustio koaliciju i pozvao na prijevremene izbore.

XS
SM
MD
LG