Dostupni linkovi

Izlazak bez sporazuma bi Britaniju mogao koštati 16 milijardi dolara


Protesti u Londonu zbog odluke da se suspenduje parlament
Protesti u Londonu zbog odluke da se suspenduje parlament

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez trgovinskog sporazuma koštao bi Britance najmanje 16 milijardi dolara u izgubljenim prodajama u Evropskoj uniji, saopštila je trgovinska agencija Ujedinjenih nacija (UNCTAD).

Ovaj gubitak bi uključivao i pet milijardi dolara iz oblasti izvoza automobila, dvije milijarde u životinjskim proizvodima i još dvije milijarde u odjeći i tekstilu.

Izvještaj UNCTAD-a objavljen je u momentu kada se u britanskom parlamentu vodi borba o pokušaju zaustavljanja izlaska iz Evropske unije bez tranzicijskog dogovora krajem oktobra, za šta iz Evropske komisije smatraju da bi se najvjerovatnije moglo dogoditi.

Parlament se sa ljetne pauze vratio u utorak, a obustava rada parlamenta koju je tažio britanski premijer Boris Johnson, a kraljica odobrila, počeće od 9. do 12. septembra.

U međuvremenu je zastupnik konzervativaca u britanskom parlamentu Philip Lee zauzeo svoje mesto na klupama opozicije, što, prema pisanju britanskih medija, znači da je premijer Johnson izgubio većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG