Dostupni linkovi

Kineski predsjednik: Zemlja se suočava s periodom 'koncentriranog rizika'


Xi Jinping
Xi Jinping

Kina ulazi u razdoblje u kojem se suočava s "koncentriranim rizicima" - ekonomskim, političkim i diplomatskim - i zemlja mora biti u stanju boriti se i pobijediti protiv onih koji osporavaju konačne linije Kine, rekao je u utorak predsjednik Xi Jinping.

Xi se priprema za obilježavanje osjetljivog jubileja – 70. godišnjice osnivanja komunističke Kine 1. oktobra, masovnom vojnom paradom u Pekingu, te neće htjeti ostaviti ništa slučajno da zasjeni svečanosti, prenosi Reuters.

Ali Xi i njegova vladajuća Komunistička partija, koja povrh svega cijeni stabilnost, suočavaju se s nizom poteškoća i zastoja, od usporavajuće ekonomije uslijed trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, do nasilnih protesta u Hong Kongu, ocjenjuje Reuters.

Govoreći u Središnjoj partijskoj školi, koja obučava dužnosnike namijenjene visokim funkcijama, Xi je rekao da mora postojati "odlučna borba" protiv bilo kakvih rizika i izazova koje ima vođenje stranke, suverenitet i sigurnost zemlje i sve što prijeti temeljnim interesima zemlje.

"Sve dok to dođe, moramo voditi odlučnu borbu i postići pobjedu", navode državni mediji.

"Trenutno i u budućnosti razvoj Kine je ušao u razdoblje u kojem se rizici i izazovi i dalje povećavaju ili postaju koncentrirani. Glavne borbe s kojima se suočava neće postati manje", dodao je.

Xi je rekao da su te borbe pokrivale ekonomiju, politiku, kulturu, društvo, okruženje, odbranu, Hong Kong, Tajvan i diplomatiju.

"Oni će postati još složeniji", dodao je.

Stranačkim dužnosnicima mora se jasno odrediti gdje su rizici i kako ih prepoznati, rekao je Xi.

"Kadrovi na rukovodećim pozicijama moraju biti ratnici koji se usude boriti i dobri su u borbi", dodao je on.

XS
SM
MD
LG