Dostupni linkovi

‘Dorijan’ oslabio ali i dalje opasan


Uragan "Dorijan" oslabio je na intenzitetu, ali i dalje se u narednim danima očekuju snažni udari oluje dok se kreće "opasno blizu" istočnoj obali američke savezne države Florida, saopšteno je iz Centra za praćenje uragana (NHC).

Dodaje se da je "Dorijan" svrstan u četvrtu kategoriju na petostepenoj skali "Safir-Simpson" i da se nalazi na oko 180 kilometara istočno od Zapadnog Palm Biča na Floridi.

U saopštenju se ističe da udari vetra dostižu brzinu od 250 kilometara na čas.

Međunarodni aerodrom "Palm Beach" je zatvoren za saobraćaj. "Miami International Airport" je i dalje otvoren.

Lokalne vlasti na istočnoj obali SAD su naložile evakuaciju stanovništva u saveznim državama Florida, Južna Karolina i Džordžija.

Vlasti su navele da će verovatno doći do prekida električne energije.

"Dorijan" je nešto ranije pogodio Bahame, sa naletima vetra čak do 320 kilometara, gde je izazvao veliko razaranje i poplave, oštetivši i uništivši nekoliko hiljada kuća i dalekovoda, dok su brojni domovi pod vodom.

Stanovnici Bahama objavili su snimke na kojima voda potpuno prekriva kuće, a vetar odnosi krovove. Prikazani su potopljeni brodovi, dok vodena bujica nosi krhotine.

Za sada nije moguće proceniti štetu, jer je nestala struja.

"Dorijan" prate i plimski talasi od oko šest metara.

Vlasti su otvorile 14 skloništa i stavile desetine crkava, škola i ostalih zgrada na zvaničnu listu skloništa u vanrednim situacijama.

XS
SM
MD
LG