Dostupni linkovi

Dodik: Izjava Grabar Kitarović najcrnja revizija istorije


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da izjava predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je "hrvatski narod srazmerno broju stanovnika najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi" nije ništa drugo nego "najcrnja revizija istorije u kojoj se prošlost pokušava prilagoditi sadašnjem geopolitičkom trenutku".

"Svi šefovi država koji su se juče okupili u Poljskoj znaju da je Nezavisna Država Hrvatska bila satelit fašističke Nemačke, te da su u okviru takve države počinjena najveća zverstva u Drugom svetskom ratu prema Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima", rekao je Dodik za agenciju Srna.

Upitan da prokomentariše izjavu hrvatske predsednice da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi, te da je učestvovalo više od pola miliona Hrvata, Dodik je rekao da je u antifašističkoj borbi naroda nekadašnje Jugoslavije bilo i Hrvata, ali da to nije ni taj broj ni obim na koji se poziva Kitarovićeva.

"Istorijska je činjenica da su upravo Srbi podigli ustanak i bili nosioci antifašističkog pokreta i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", istakao je on.

Prema njegovim rečima, šta god da je izjavila predsednica Hrvatske, to ne može da promeni istorijsku činjenicu da su "Srbi bili jedan od najstradalnijih naroda na tlu i bivše Jugoslavije i Evrope u borbi protiv nacizma i fašizma, te da je ta istina dobila i međunarodnu verifikaciju".

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je "više nego sramno porediti Srbe i Hrvate, naročito što su ustanak u Hrvatskoj podignut u mestu Srb, čisto srpsko mesto, podigli Srbi".

Vučić je u intervjuu za TV Pink dodao da je "Beograd oslobođen 20. oktobra 1944. godine. 10, 12 i 15. marta 1945. imate zvanične izjave upravnika koncentracionog logora Jasenovac, koji kaže da čvrsto stoji ustaška nacionalna čizma u Jasenovcu i da se povlačiti neće. To je šest meseci pošto je Beograd oslobođen... Toliko o tome ko je i kakvom pokretu pripadao", istakao je Vučić.

Predsednica Hrvatske je izjavila u nedelju u Poljskoj, na ceremoniji povodom 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata, da ovaj događaj podseća na važnost očuvanja svetskog mira, bezbednosti i stabilnosti "kako se više nikada ne bi morali suočiti sa pretnjom svetskog i svakog drugog rata," saopšteno je iz njenog kabineta.

"Ovde smo kako bismo iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u odbranu slobode i mira u Europi i u svetu. Hrvatski narod je srazmerno broju stanovnika najviše pridoneo antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno učestvovalo više od pola miliona hrvatskih građana,", istakla je Grabar Kitarović.

XS
SM
MD
LG