Dostupni linkovi

Vojska SAD: Napad na čelnike Al Kaide u sirijskom Idlibu


Provincija Idlib
Provincija Idlib

Američka vojska izvela je napad na čelnike militanata Al Kaide u objektu severno od provincije Idlib na severozapadu Sirije.

„Operacija je bila usmerena na čelnike Al Kaide u Siriji odgovorne za napade koji prete građanima SAD, našim partnerima i nevinim civilima", saopštila je Centralna komanda Sjedinjenih Država.

U saopštenju se dodaje da će „uklanjanje ovog objekta dodatno degradirati njihovu sposobnost da izvode buduće napade i destabilizuju“.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je u napadu ubijeno najmanje 40 ekstremista, uglavnom komandanata Al-Kaide.

Moskva optužila Vašington da ugrožava primirje

Rusija je optužila SAD da su ugrozile održavanje tek uspostavljenog primirja u sirijskoj provinciji Idlib.

Ruska vojska saopštila je da su SAD napale tu oblast a da prethodno nisu obavestile Rusiju i Tursku, koje obe imaju trupe na terenu. Ruska vojska je nazvala te vazdušne napade "slepom upotrebom vojne avijacije".

U saopštenju američke vojske nije precizirano o kakvom je objektu reč, ali je navedeno da severozapad Sirije „ostaje sigurno utočište“ gde čelnici Al Kaide planiraju i koordiniraju „terorističke aktivnosti“ širom regiona i na zapadu.

„Sa našim saveznicima i partnerima i dalje ćemo ciljati nasilne ekstremiste da sprečimo upotrebu Sirije kao sigurnog utočišta“, saopšteno je.

Sirijske snage su objavile primirje posle četiri meseca bombardovanja i kopnene ofanzive u kojoj su uspele da povrate strateške sektore.

Idlib sa oko tri miliona stanovnika, i susedni sektori su uglavnom pod kontrolom militantne grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

XS
SM
MD
LG