Dostupni linkovi

Erdoan zapretio operacijom u Siriji


Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan zapretio je danas vojnom operacijom na severoistoku Sirije ukoliko Turske ne dobije kontrolu nad "zonom bezbednosti" čije je uspostavljanje dogovoreno izmedju Ankare i Vašingtona.

"Nemamo mnogo vremena ni strpljenja za zonu bezbednosti. Ako narednih nekoliko nedelja naši vojnici zaista ne počnu da kontrolišu to područje, neće biti izbora nego da primenimo svoje operativne planove", rekao je Erdoan.

Turska insistira da, u saradnji sa SAD, kontroliše zonu koja se proteže i do 40 kilometara duboko u teritoriju Sirije, a obuhvata prostor istočno od reke Eufrat do granice s Irakom.

Ankara želi da ta pogranična oblast bude očišćena od snaga sirijskih Kurda i nekoliko puta je zapretila da će pokrenuti novu operaciju u Siriji protiv tih jedinica ako u toj oblasti ne bude uspostavljena bezbedna zona.

Borce iz redova sirijskih Kurda, koji čine većinu Sirijskih demokratskih snaga, saveznika SAD, Turska smatra teroristima, povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Američke snage stacionirane su na severoistoku Sirije i zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama bore se protiv militanata IDIL-a.

XS
SM
MD
LG