Dostupni linkovi

Sankcije SAD pomorskim kompanijama Tajvana i Honkonga


SAD su danas uvele sankcije trima pomorskim kompanijama sa sedištem u Tajvanu i Honkongu zbog sumnji da posluju sa Severnom Korejom, kao i pojedincima optuženim da pomažu Severnoj Koreji da zaobidje ekonomske sankcije Vašingtona i UN.

"Pomorske kompanije koje posluju sa Severnom Korejom izložene su visokom riziku od sankcija uprkos njihovim metodama skrivanja svog delovanja", piše u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Radi se o kompanijama Džui Pang Šiping (Jui Pang Shipping), Džui Zong Šip Manedžment (Jui Zong ship Management), Džui Čeng Šiping (Jui Cheng Shipping).

Ministarstvo želi da zaustavi zabranjen prenos naftnih proizvoda severnokorejskim brodovima da bi se izbegle vrlo oštre sankcije uvedene toj zemlji.

Pored pomorskih kompanija američko ministarstvo je uvelo sankcije za dva pojedinca koji žive u Tajvanu Huang Vang Kenu i Čen Mej Hsijangu.

Takodje je Šang Juan Baon, brod koji je prema UN uključen u operacije zaobilaženja sankcija stavljen na spisak zamrznute imovine, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je UN već zabranio tom brodu ulazak u luke.

XS
SM
MD
LG