Dostupni linkovi

Više od 2.000 umrlih u najnovijoj epidemiji ebole u Kongu


Broj umrlih od ebole u epidemiji koja je zahvatila Demokratsku Republiku Kongo prešao je 2.000, a u zemlji je zabeleženo 3.000 slučajeva obolelih od avgusta 2018, saopštile su sanitarne vlasti zemlje.

"Od početka epidemije registrovano je 3.004 slučajeva, od kojih je 2.899 potvrđenih a 105 verovatnih. Ukupno je bilo 2.006 umrlih", saopštio je nacionalni višesektorski odbor za odgovor, u saopštenju objavljenom danas sa jučerašnjim datumom.

Prema istom izvoru 902 osobe su proglašene izlečenim.

Proglašena 1. avgusta 2018. sadašnja epidemija ebole je deseta u toj zemlji. Za 13 meseci epidemija je zahvatila tri provincija na istoku zemlje - Severni Kivu, Ituri i Južni Kivu.

Danas je umrla devetogodišnja devojčica koja je iz Konga došla u Ugandu gde je juče testirana pozitivna na ebolu, javili su sanitarni izvori.

U junu je tri člana iste porodice umrlo u Ugandi pošto su se zarazili ebolom u Kongu. Međutim krajem jula Svetska zdravstvena organizacija je proglasila da u Ugandi nema ebole, pošto od tada nije zabeležen nijedan slučaj.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u sobtou će posetiti Kongo da podrži borbu protiv ebole. On će otići u Gomu izatim u Beni, žarišta epidemije.


XS
SM
MD
LG