Dostupni linkovi

Međunarodni dan nestalih obilježen performansom u Sarajevu


Međunarodni dan nestalih obilježen je u BiH performansom ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Na platou je poredana obuća, a iznad postavljen plakat sa pitanjem "Gdje su njihova prava?"

Prema podacima Instituta za nestale BiH, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7000 osoba. Pretpostavlja se da je tokom rata u BiH nestalo oko 32.000 osoba, a do sada je ekshumirano 25.000 posmrtnih ostataka.

"U BiH članovi porodica preko 7000 nestalih i danas dvadeset godina nakon završetka sukoba nastavljaju živjeti u agoniji jer ne znaju šta se dogodilo i gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih", kaže Matthew Holliday, šef Programa za Zapadni Balkan, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Matthew Holliday, šef Programa za Zapadni Balkan, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP)
Matthew Holliday, šef Programa za Zapadni Balkan, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP)

Traganje za nestalim osobama je obaveza države i BiH će ostati istrajna na tom putu kaže ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac.

"Koristim ovu priliku da pozovem sve koji imaju informacije o nestalima da ih objelodane i da na taj način očiste svoju savjest od teškog tereta kojeg nose", poručila je Borovac.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH još uvijek se traga za 7.191 registrovanom i verifikovanom nestalom osobom koje su nestale od 30. aprila 1992. do 14. februara 1996. godine na teritoriji BiH, ali i susjednih država, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Kosova.

XS
SM
MD
LG