Dostupni linkovi

Bjeloruski lider želi obnoviti odnose sa SAD


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je, tokom posjete američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost John Boltona Minsku, da želi obnoviti vezu sa Washingtonom, prenosi Reuters pisanje TASS agencije.

Bolton je najviši američki zvaničnik koji je u posljednjih nekoliko godina posjetio Bjelorusiju i njegova posjeta bi mogla smetati Moskvu, koja tradicionalno, vidi ovu bivšu Sovjetsku zemlju kao sferu za svoj uticaj.

"Pored sve buke oko vaše posjete, postoji mnogo toga pozitivnog u njoj, naročito za Bjelorusiju", rekao je Lukašenko.

"Pozitivno je to što nakon pogoršanja naših odnosa sa Sjedinjenim Državama mi uporno predlažemo zatvaranje ove loše stranice i okretanja novog lista", rekao je Lukašenko.

Lukašenko se godinama sukobljava sa Zapadom zbog odnosa prema ljudskim pravima i suzbijanja političkog neslaganja. Sam je sebe opisao kao "posljednjeg diktatora u Europi".

Uoči putovanja, Bolton je novinarima u Moldaviji rekao da planira Lukašenka upozoriti na sigurnosne prijetnje koje Rusija predstavlja za Bjelorusiju.

"Smatrali smo da je, u svjetlu onoga što smo čuli iz Moskve, važno otići u Bjelorusiju i razgovarati o njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", rekao je Bolton.

Posjeta je uslijedila poslije jučerašnjeg sastanka Boltona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu gdje je američki savetnik insistirao na teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru oružanog sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje.

Dugo nazivana posljednjom diktaturom u Evropi Belorusija je dobila međunarodne sankcije poslije ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka 2010. godine na četvrti predsjednički mandat poslije represije prema opoziciji i nezavisnim medijima. Te sankcije su velikim dijelom ukinute 2015. godine poslije oslobađanja političkih zatvorenika. Te godine je Lukašenko izabran na peti predsjednički mandat.

Posljednjih godina spekuliše se, posebno u ruskim medijima, o mogućem ujedinjenju Rusije i Belorusije u jednu državu što bi dozvolilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji prema Ustavu nema prava da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, da ostane na vlasti poslije kraja njegovog sadašnjeg mandata.

Lukašenko je međutim ove godine rekao da je 98 posto bjeloruskog stanovništva protiv takvog ujedinjavanja.

XS
SM
MD
LG