Dostupni linkovi

Makron: Zapadni Balkan 'ponovo ugraditi u geografiju Evrope'


Francuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron

Tokom godišnjeg sastanka francuskih ambasadora, predsednik Francuske Emanuel Makron, zatražio je od francuske diplomatije da radi na "ponovnom ugrađivanju Zapadnog Balkana u geografiju Evrope".

"Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope", naglasio je Makron tokom otvaranja godišnjeg skupa u utorak, preneto je danas, navodi agencija Beta.

Makron je podvukao da se u "svetu koji se strategijski i geopolitički menja", u sklopu evropskih granica Francuska mora ponovo angažovati "s našim susedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neevropskim silama prepustili da tu deluju umesto nas".

Francuski predsednik je naveo da će "inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska" i dodao da "i tu Nemci imaju svoje zamisli, a moram reći delotvornije i više strateške od naših".

"Želim da se u to ponovo ulože sredstva i rad", rekao je predsednik uz opasku da je u julu u Srbiji primetio da je "ludo to da je još 2001. godine bila poslednja poseta" nekog šefa francuske države Srbiji.

"Kad pogledam šta mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani", ocenio je Makron.

On se založio za jačanje Evrope čiji su temelj humanizam, renesansa i prosvetiteljstvo, ali i zaključio da "bez sumnje doživljavamo kraj zapadne prevlasti u svetu", prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG