Dostupni linkovi

Ministarstvo informisanja za RSE: Nema prepreke za prodaju ’Novosti’


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarstvo kulture i informisanja je u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa o odluci o prodaji kompanije 'Novosti', saopštilo da, prema Zakona o javnom informisanju i medijima, ne postoji prepreka da ova kompanija bude prodata.

„Imajući u vidu obavezu privatizacije medija koje je neposredno ili posredno osnovala država (Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave), kao i činjenicu da kompanija 'Novosti' ne spada u izuzetak koji je propisan članom 16. Zakona, prema istom zakonu ne postoji prepreka za privatizaciju ovog izdavača medija naravno, pod uslovom da su ispoštovani svi propisi kojima se uređuju uslovi i postupak promene vlasništva“, navodi se u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za Radio Slobodna Evropa.

Kako je pojašnjeno, izuzetak od privatizacije, prema članu 16. Zakona, pravi kada su u pitanju javni medijski servisi, ustanove koje su formirane radi ostvarivanja prava na javno informisanje stanovništva na teritoriji Kosova i mediji čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Dodaje se da se privatizacija medija vrši u skladu sa važećim propisima.

„Prema članu 142. Zakona o javnom informisanju i medijima izdavač koga je neposredno ili posredno osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave, izuzev medija iz člana 16. stav 1. ovog zakona, kao i izdavač koga je neposredno ili posredno osnovala ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili pretežnim delom u javnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda, privatizuje se u skladu sa propisima kojima se uređuju uslovi i postupak promene vlasništva društvenog i javnog kapitala i imovine“, stoji u odgovoru.

U Ministarstvu informisanja za RSE navode da, „budući da ne raspolažu dokumentacijom o izvršenoj prodaji (transakciji), ne mogu da daju detaljniji komentar“.

Smederevski biznismen, vlasnik privrednog društva Media 026 d.o.o. Vučak, Boban Rajić, potvrdio je prethodno da namerava da kupi 'Novosti' i za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekao da su se za kupovinu odlučili zbog „potencijala te medijske kuće da se posle više godina poslovanja sa gubitkom, unapredi uz kvalitetan biznis plan“.

Štamparija Borba koja je u većinskom vlasništvu države Srbije, a koja je većinski vlasnik kompanije „Novosti“, na sednici Skupštine akcionara 26. avgusta, donela je odluku da odobri ugovor o prodaji te medijske kuće privrednom društvu Media 026.

Ukoliko ovaj ugovor bude zaključen, Media 026 će dobiti 98 odsto vlasništva Novosti. „Štamparija Borba“ traži 300 miliona dinara, odnosno oko 2.5 miliona evra.

XS
SM
MD
LG