Dostupni linkovi

Bolton u Minsku sa beloruskim predsednikom Lukašenkom


Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton doputovao je danas u Minsk za razgovore sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji upravlja tom bivšom sovjetskom republikom poslednjih 25 godina, javlja AFP.

Bolton će se sastati sa Lukašenkom i beloruskim šefom diplomatije Vladimirom Makejom da razgovara o regionalnoj bezbednosti i istakne američku podršku suverenitetu i nezavisnosti Belorusije, saopštila je američka ambasada u Minsku.

Kako navodi Frans pres Rusija bi mogla vrlo loše da gleda na tu posetu pošto smatra Belorusiju svojim važnim partnerom.

Poseta je usledila posle jučerašnjeg sastanka Boltona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Kijevu gde je američki savetnik insistirao na teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru oružanog sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje.

Dugo nazivana poslednjom diktaturom u Evropi Belorusija je dobila međunarodne sankcije posle ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka 2010. godine na četvrti predsednički mandat posle represije prema opoziciji i nezavisnim medijima. Te sankcije su velikim delom ukinute 2015. godine posle oslobađanja političkih zatvorenika. Te godine je Lukašenko izabran na peti predsednički mandat.

Poslednjih godina spekuliše sem, posebno u ruskim medijima, o mogućem ujedinjenju Rusije i Belorusije u jednu državu što bi dozvolilo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji prema Ustavu nema prava da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, da ostane na vlasti posle kraja njegovog sadašnjeg mandata.

Lukašenko je međutim ove godine rekao da je 98 odsto beloruskog stanovništva protiv takvog ujedinjavanja.

XS
SM
MD
LG