Dostupni linkovi

Vrhovni sud Južne Koreje naložio preispitivanje slučaja bivše predsednice Park


Vrhovni sud Južne Koreje danas je ukinuo presudu bivšoj predsednici Park Geun-hje i vratio slučaj na novi postupak, javlja AFP.

Park je osuđena u aprilu prošle godine zbog primanja mita, zloupotrebe moći i prinude na 24 godine, koje su kasnije produžene na 25 godina.

Vrhovni sud presudio je da je trebalo donijeti zasebne presude o optužbama za primanje mita i slučaj vratio na novi postupak.

Slučaj bivše predsednice je kulminacija skandala koji je potresao Južnu Koreju, podstrekavajući bes prema političkim i poslovnim elitama.

Park (67), je smenjena u martu 2017. godine zbog korupcionaškog skandala, navodnih nezakonitih veza sa moćnim južnokorejskim konglomeratima. U centru afere se nalazi dugogodišnja prijateljica i saradnica Park Geun-hje, Čoi Sun-sil.

Park je optužena da je, u saradnji sa Čoi, prihvatila, ili da joj je bio obećan mito od ukupno 59,2 milijarde vona od južnokorejskih giganata Samsunga, Lotea i SK-a u zamenu za političke usluge.

Ona je takođe osumnjičena da je naterala 18 velikih kompanija da "doniraju" ukupno 77,4 milijarde vona dvema dobrotvornim fondacijama kojima je upravljala Čoi.

Čoi Sun-sil je već osuđena na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe moći,
korupcije i mešanja u državne poslove.

XS
SM
MD
LG