Dostupni linkovi

Njemačka i Rumunija rade na slučaju navodnog zlostavljanja njemačke djece


Ilustrativna fotografija

Zvaničnici u Berlinu izjavili su danas da sarađuju sa rumunskim vlastima povodom istrage o navodnom zlostavljanju njemačke djece u programu "Maramures" u Rumuniji.

Rumunske vlasti juče su saopštile da istražuju osam osoba zbog sumnje da su upleteni u trgovinu i zlostavljanje njemačke dece koja su, navodno, "držana u stanju ropstva" u programu za djecu starosti od 12 do 18 godina, čiji je cilj "rehabilitacija" problematične omladine, navodi BBC.

Rumunska direkcija za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma saopštila je da su izvršeni pretresi i da je određeni broj djece pod starateljstvom službi za zaštitu djece.

Program, za koji rumunski zvaničnici kažu da se finansira od strane Njemačke, kreirao je njemački par kako bi trgovao ljudima, a sve to "pod maskom obavljanja legitimnih obrazovnih poslova", navodi direkcija.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Maria Adebahr potvrdila je danas da su nemačke diplomate u Rumuniji bile u kontaktu sa vlastima radi pružanja konzularne pomoći.

"Ovo je projekat koji postoji skoro 20 godina, a u posljednjih 20 godina nismo čuli za slične probleme poput onih o kojima se sada piše u medijima", rekla je ona novinarima, prenosi BBC.

Predstavnici programa nisu odgovarali na pozive novinara.

Sudski izvori rekli su agenciji AFP da su vlasti privele nekoliko zaposlenih u centru.

Lokalna agencija za zaštitu djece izjavila je za AFP da je dvadesetero djece bilo u centru kada su ga tužioci pretraživali ove sedmice.

Tužioci nisu tačno rekli za koliko djece se sumnja da su bila pogođena navodnim zlostavljanjem, za koje se pretpostavlja da je počelo 2014. godine.

XS
SM
MD
LG