Dostupni linkovi

Uspostavljena nova koalicija Srba na Kosovu


Srpska zajednica je u kosovskim institucijama do sad bila predstavljena uglavnom preko Srpske liste, jedina partije Srba koju podržava zvanični Beograd
Srpska zajednica je u kosovskim institucijama do sad bila predstavljena uglavnom preko Srpske liste, jedina partije Srba koju podržava zvanični Beograd

Koalicioni sporazum pred predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu danas su u Gračanici potpisali Nenad Rašić (Progresivna demokratska stranka), Rada Trajković (Evropski pokret Srba na Kosovu), Dragiša Mirić (Nova partija Kosova) i Branislav Marković.

U zajedničkom saopštenju se navodi da će njihov najbitniji strateško-politički cilj biti očuvanje i jačanje Srba na Kosovu na način koji garantuje održivi opstanak.

“Nas dugoročni i strateški cilj je stvaranje dostojanstvenih uslova za život Srba i njihov društveni, institucionalni i ekonomski razvoj, koji mora biti glavna poluga ostanka Srba na Kosovu. Svedoci smo apsolutne apatije mladih Srba koji zbog lošeg političkog delovanja aktuelnih predstavnika, ne vide nikakvu dalju perspektivu na Kosovu, i sve češće se odlučuju da svoj život nastave negde drugo” navodi se u saopštenju.

Dodaje da se da kao politički predstavnici moraju da ulože dodatni napor da stvore “novu klasu političkih predstavnika mladih, koji će novim idejama da ojačaju odlučnost o ostanku kosovskih Srba”.

Koalicionim sporazumom su se obavezali da će raditi na jačanju Srpskog političkog korpusa, koji će delovati u skladu sa strateškim interesima Srba na Kosovu i time utemeljiti put za siguran ostanak i život Srba na Kosovu.

U saopštenju ističu da će biti otvoreni za sve razgovore u cilju jačanja “glasa kosovskih Srba”, koji će kroz institucije Kosova postaviti stubove sigurnog ostanka i povratka raseljenih Srba.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 6. oktobra. Srpska zajednica je u kosovskim institucijama do sad bila predstavljena uglavnom preko Srpske liste, jedina partije Srba koju podržava zvanični Beograd. U Skupštini Kosova do sada je brojala devet od deset poslanika ispred srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG