Dostupni linkovi

Radnici Aluminija: 'Nije nam jasna sistematizacija radnih mjesta'


Radnici okupljeni ispred Aluminija

Oko 200 radnika kompanije Aluminij u Mostaru okupili su se, kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) u podne ispred službenog ulaza u firmu u kojoj je počeo sastanak Nadzornog odbora, a prisustvuju mu članovi Uprave i predstavnici Sindikat.

Radnici su poručili da im nije jasna najavljena sistematizacija radnih mjesta, na osnovu kojih će neko ostati, a neko biti proglašen tehnološkim viškom i dobiti otkaz.

Kako je u utorak izjavio potpredsjednik Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Stjepan Bevanda, očekuje se da će više od 500 radnika biti proglašeno tehnološkim viškom, a ima i onih koji će zatražiti sporazumni raskid ugovora.

Radnici ispred Aluminija
Radnici ispred Aluminija

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je, prethodno, u ponedjeljak najavio da su osigurana sredstva za otpremnine za oko 500 radnika.

Mostarski Aluminij je ugasio proizvodnju 10. jula ove godine zbog nagomilanih dugovanja od oko 200 miliona eura, od čega najveći dio otpada na dug za ključnu sirovinu za proizvodnju, električnu energiju.

XS
SM
MD
LG