Dostupni linkovi

Indonezijske snage 'otvorile vatru' na demonstrante u Papui


Indonezijske vladine snage otvorile su vatru na demonstrante u Papui, ubivši šest ljudi dok su pokušali da se probiju u ured lokalne vlade u regiji Deiyai u srijedu, javio je website vijesti Suarapapua.com, pozivajući se na portparola separatističke grupe.

"Pucnjava se odvija upravo sada, ne znamo koliko ima žrtava", izjavio je Markus Haluk, čelnik separatističkog Ujedinjenog oslobodilačkog pokreta za Zapadnu Papuu, Reutersu putem telefona.

Portparol nacionalne policije Dedi Prasetyo odbacio je izvještaje o ubistvima demonstranata kao "provokaciju", dodajući da se samo informaciji papuanske policije može vjerovati.

Papuanski vojni porparol Eko Daryanto izjavio je da su neki policajci pogođeni strijelama.

"Ne znam koliko ima žrtava jer su komunikacije s tom regijom limitirane", izjavio je Daryanto.

Na hiljade Papuanaca protestvovalo je protiv, kako smatraju, etničke diskriminacije od prošle sedmice, dok su demonstranti podmetali požare na pijaci, u zatvoru i u vladinim uredima.

Demonstracije su izazvane rasističkim akcijama protiv papuanskih studenata, koji su napadnuti suzavcem u svom studentskom domu i pritvoreni su u gradu Surabaya na najvećem indonezijskom otoku Java 17. augusta, ali su neki protestni skupovi prerasli u šire zahtijeve za glasanjem o nezavisnosti.

Oko 1.200 policajaca prebačeno je u regiju u kojoj postoji ionako snažno vojno prisustvo zbog višedecenijskog separatističkog sukoba.

Džakarta je prekinula internet konekciju regiji u prošloj sedmici kako bi zaustavila njene mještane da dijele "provokativne" poruke koje bi mogle izazvati novo naasilje, u mjeri koju su kritikovale grupe za ljudska prava i novinari, koji tvrde da im je otežala izvještavanje, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG