Dostupni linkovi

Počelo suđenje bivšem premijeru Malezije


Nadžib Razak
Nadžib Razak

Drugo suđenje za korupciju bivšem premijeru Malezije Nadžibu Razaku počelo je danas u Kuala Lumpuru, a tužilac tvrdi da je Razak ukrao milijarde dolara iz državnog investicionog fonda 1MDB kroz "razrađenu šemu" a potom pokušao da prikrije tragove.

Glavni tužilac je naveo da će pokazati kako je Razak preusmeravao novac iz fonda na svoje račune koristeći "zaobilazne puteve" uključujući i navodnu donaciju saudijskog princa kako bi sprečio da se otkrije izvor novca, prenosi AP.

Takođe, tužilaštvo tvrdi da će pokazati kako je odbegli finansijer Lou Tek Džo bio Razakov "alter ego" i da su njih dvojica u prevari delovali kao jedna osoba.

Razak je optužen po 42 tačke za korupciju u vezi sa skandalom u 1MDB koji ga je koštao poraza na izborima prošle godine.

Suđenje je počelo tačno deset godina od kada je Razak prvo izabran na mesto premijera da bi prošle godine doživeo težak poraz na parlamentarnim izborima zbog navoda o korupciji.

Američki istražitelji ukazuju da su Nadžib i njegovi saradnici ukrali više od 4,5 milijardi dolara iz fonda 1MDB između 2009. i 2014. godine.

Po njihovim navodima tako stečena dobit oprana je preko niza bankovnih računa u SAD i drugim zemljama da se finansiraju holivudski filmovi, kupuju hoteli, luksuzne jahte, umetnička dela, nakit i druge ekstravagantne stvari.

Navodno je oko 700 miliona dolara iz fonda, osnovanog za ekonomski razvoj Malezije, stiglo do Nadžibovog ličnog računa.

XS
SM
MD
LG