Dostupni linkovi

Erdoan zainteresovan za kupovinu ruskih borbenih aviona


Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan prisustvovao je danas kod Moskve otvaranju godišnjeg Međunarodnog aviaciono-svemirskog salona (MAKS) kao gost ruskog predsednika Vladimira Putina i izrazio interesovanje za kupovinu najnovijih ruskih borbenih aviona, prenosi AP.

Turska, članica NATO, u julu je počela da dobija isporuku ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, uprkos protivljenju SAD koje su od Erdoana tražile da poništi taj dogovor s Moskvom, navodeći da će Ankara kupovinom tog oružja kompromitovati program proizvodnje borbenih aviona F-35 koji predvodi Vašington.

Erdoan nije promenio odluku, a administracija američkog predsednika Donalda Trampa izbacila je Tursku iz programa proizvodnje aviona F-35. Turski zvaničnici su nagovestili mogućnost da umesto F-35 kupe ruske avione Su-35.

Ruski predsednik je naveo da je Turskoj danas isporučena nova tranša opreme po ugovoru za sistem S-400, čija se vrednost procenjuje na više od dve milijarde dolara.

Putin je rekao da je Rusija spremna da isporuči Turskoj i svoje najnovije borbene avione i da je otvorena za zajedničku proizvodnju nekih oružanih sistema.

Dva lidera su podržala blisku ekonomsku saradnju svojih zemalja, ali su tokom razgovora o naporima na okončanju rata u Siriji ispoljila razlike u pristupu situaciji u sirijskoj provinciji Idlib.

Rusija i Iran snažno podržavaju predsednika Sirije Bašara Asada tokom osmogodišnjeg rata u toj zemlji, dok je Turska na strani sirijske opozicije.

XS
SM
MD
LG